Dračí ovoce Pitahaja
Pitahaja, pitaya, strawberry pear, česky dračí ovoce jsou velmi exoticky působící plody kaktusu Hylocereus undatus. Jejich chuť připomíná kombinaci kiwi či angreštu a melounu. Je velmi osvěžující, vyniká v kombinaci s vanilkou a limetkou. Na Tchaj-wanu konzumují diabetici dužinu dračího ovoce místo rýže.
Exotické již na pohled
Pitahaja jsou oválné bobule bez ostnů, pokryté třírohými podlouhlými šupinami. V průměru dosahují délky až 20 cm. Mají červenofialovou slupkou, bílou dužinou a v ní černá semínka. Právě pro svůj nevšední, šupinovitý tvar a zajímavou barvu dostali název dračí ovoce.
Podobné jedlé plody označované stejnými názvy poskytují i další druhy kaktusů, například Hylocereus polyrhizus, Hylocereus ocamponis, Hylocereus guatemalensis (plod s červenofialovou slupkou a rudou dužinou), Selenicerus megalanthus (žlutý plod s bílou či nažloutlou dužinou). Tyto žluté pitahaji jsou pěstované zejména v Kolumbii. Rozšíření plodů s rudou a žlutou dužinou nebo žlutou slupkou je pouze regionální.
Kde pitahaja roste?
Kaktusy poskytující dračí ovoce pocházejí z Mexika, pacifického pobřeží Střední Ameriky.
Hojně se pěstuje Hylocereus undatus v tropické Americe, občas též v Africe, Asii, zejména ve Vietnamu, jižní Číně a v Thajsku, na Filipínách a v Austrálii či v Izraeli. Tyto kaktusy jsou přízemní nebo epifytické, popínavé a bohatě větvené s dužnatými, třírohými listovitými výhony o délce až 6 metrů, na substrátu se přidržují svými vzdušnými kořeny. Rostou na stromech a skalách. Tento kaktus má nádherné jedlé, bílé květy, které dosahují velikosti až 30 cm. Vykvétají na zelených, kulovitých květních stoncích.
Jelikož kvetou jen jedinou noc, říká se jim také „Královny noci“ či „Měsíční květy“. Květy krásně voní a je možno konzumovat buď přímo, nebo jako nálev. Dužina je mírně sladká a vodnatá. Slupka pitahaji je nejedlá. Malá černá semínka jsou jedlá, avšak nestravitelná. Semena se podobají semínkům v kiwi.
Co dračí ovoce obsahuje?
- až 90 % vody
- vitaminy skupiny B, vitamin C, vitamin A
- vápník, fosfor, železo
- je-li dužina zbarvena rudě, je zdrojem přírodních antioxidantů
- ve 100 g je obsah energie 150 kcal, ze živin potom 0,5-1,7 g bílkovin, 9 g sacharidů, 0,5-0,7 g tuků a 0,3-1 g vlákniny
Koktejly, víno i ovocné saláty
Chuť tohoto exotického ovoce připomíná kombinaci kiwi či angreštu a melounu, chuť je velmi osvěžující, vyniká v kombinaci s vanilkou a limetkou. Nejčastěji se pitahaji konzumují čerstvé. Někdy se z ní vyrábí nápoje a víno. Také slouží k ozdobě moučníků. Lze z ní připravit velmi chutné koktejly, např. s jogurtem, je výborná jako doplněk do ovocných salátů, atd.
Na Tchaj-wanu konzumují diabetici dužinu dračího ovoce místo rýže.
V zemích jihovýchodní Asie se pitahaja používá jako lék při průjmových onemocněních.
Jak si pitahaju připravit?
- Zralé plody se velmi lehce sloupnou
- Po seříznutí konce se slupka stáhne směrem dolů
- Mohou se také rozříznout a dužinu vydlabat lžičkou
Kdy je vhodná k jídlu?
Pitahaya je zralá, když listeny zežloutnou.
Jak dračí ovoce skladovat?
Plody se uskladňují na chladném a suchém místě, dál od přímého tepla a slunečního záření.
MUDr. Mgr. Sylvie Špitálníková, Ph.D.
3775
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný