Išelské dortíčky: Cukroví, které nesmělo chybět ani na stole císaře Františka Josefa
Dozlatova upečená husa
Potřebujete:husu,sůl,kmín,1l vody
Recept pro 6 osob.
1 porce obsahuje = 410 kcal,
tuky: 21g, sacharidy: 3g, bílkoviny: 11g
Postup přípravy:
1.Husu před samotnou přípravou necháte alespoň den odležet v chladu.
2.Doporučuje se husu před pečením pořádně protáhnout za nohy i křídla.Tím se maso uvolní
od kůže a bude se lépe propékat.Očištěnou husu osolíte uvnitř i vně,dobře jí okmínujete a
vložíte do pekáče prsíčky dolu.Podlijete malým množstvím vody.Husu nejprve vkládáte na pár
minut do hodně rozpálené trouby (cca na 240 stupňů Celsia) a krátce jí předpečete.Nyní
využijete služeb pekáče dušáku a celou husu přiklopíte. Dušák = velký pekáč s víkem, tzv.
dva pekáče složené na sobě,kam se celá husa dá dobře zaklopit.Pokud ho nemáte,vypomůžete
si alobalem a pekáč s husou neprodyšně uzavřete.Teplotu trouby zmírníte na 180 až 190 stupňů
Celsia a pečete cca 2 hodiny za občasného podlévání a sbírání vypečeného sádla.
3.Po hodině pečení nezapomenete husu obrátit.Když je husa měkká, odklopíte ji a vypečete
dozlatova a dokřupava kůžičku.
4.Husu vyjmete z pekáče, naporcujete ji a uchováte v teple.Mezitím slijete z výpeku sádlo,
do pekáčku nalijete naběračku vody,všechnu připečenou šťávu na stranách pekáčku setřete a
povaříme.Nakonec trochu přimastíte vypečeným husím sádlem a podle chuti osolíte.
5.Na talíři porce husy přeléváte vypečenou šťávou a podáváte s houskovým knedlíkem a dušeným
hlávkovým zelím.
Více receptů na www.diarecepty.cz.
768
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný