Dopřejte si zakysaný mléčný výrobek každý den. Hodit se bude skvěle i do těsta na kakaové řezy s kokosem!
Mléko a výrobky z něj jsou od pradávna považovány za zdroj důležitých živin. Některé novodobé stravovací směry by s tím možná nesouhlasily, ale pravdou je, že mléčné výrobky jsou vzhledem ke svému poměru živin, vitamínů a minerálů ideální potravinou, kterou byste měli konzumovat každý den. Jak je to však se zakysanými produkty? Zjistěte společně s námi jejich benefity a zakomponujte je třeba do kakaových řezů!
Mléčné výrobky jsou skvělým zdrojem bílkovin, vitamínů B, A, D a E, které se rozpouští v mléčném tuku, dále obsahují nenasycené mastné kyseliny, jód a k tomu všemu i velice důležitý prvek pro lidský organismus – vápník.
Zakysané mléčné výrobky
Všechny výše uvedené vlastnosti, a dokonce i něco navíc, mají pak zakysané mléčné výrobky. Ty se vyrábí kysáním neboli fermentací a řadí se mezi ně jogurty, zakysaná mléka (kefír, acidofilní mléko, podmáslí) a zakysané smetany. Všechny tyto produkty obsahují živé mikroorganismy, které jsou velice důležité pro naše zdraví. Zakysané výrobky jsou dokonce stravitelnější nežli mléko. Dále pak:
- bílkoviny obsažené v zakysaných mléčných výrobcích jsou díky rozštěpení mléčnými kulturami také lépe stravitelné,
- se zakysanými výrobky dokáže tělo využít vápník mnohem lépe,
- a stejně tak to platí pro vitamín K, který je důležitý pro správnou funkci nervové soustavy.
Probiotika obsažená v zakysaných výrobcích kromě jiného posilují imunitní systém, upravují trávení a působí proti infekcím v těle.
UPOZORNĚNÍ: Velký pozor si dejte na ochucené kysané mléčné výrobky, které obsahují velké množství přidaného cukru.
Šťavnaté švestky jsou zdravou letní dobrotou a všelékem. V nákypu s kuskusem vám zachutnají!
Právě teď, kdy už léto pomalu mává na rozloučenou, dozrávají na našich zahrádkách švestky – malé modré peckovité ovoce. Mnoho diabetiků může mít ...
Recept: Kakaové řezy se zakysaným mléčným výrobkem
Tento recept je v naší rodině už od nepaměti. Moje maminka ho připravovala poctivě z řepného cukru a bílé pšeničné mouky. Já se však rozhodla recept trochu odlehčit – a hlavně přizpůsobit potřebám diabetika. Věřte však, že rozdíl byste jen těžko poznali.
TIP: Jako zakysaný mléčný výrobek použijte kefír, acidofilní mléko nebo podmáslí.
Potřebné suroviny:
- 350 g špaldové celozrnné mouky
- 250 g sladidla (xylitol, Erythritol, čekankový sirup)
- 1 celé vejce
- 150 ml rozpuštěného kokosového oleje
- 3 polévkové lžíce kakaa
- 1 polévková lžíce jedlé sody (nebo 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva)
- 1/2 litru zakysaného mléčného výrobku
- citronová kůra z jednoho citronu
- 100 g vysokoprocentní čokolády
- strouhaný kokos
- marmeláda
Postup:
- Rozpalte troubu na 180 °C a vyložte si plech o velikosti cca 30 x 25 cm pečicím papírem.
- Všechny uvedené ingredience, od mouky až po citronovou kůru, smíchejte dohromady a připravenou směs přelijte na připravený plech.
- Těsto pečte přibližně 40 minut (zapíchnutá špejle vám napoví, jestli jsou už kakaové řezy hotové).
- Nad párou si nechte rozpustit kvalitní čokoládu s vysokým podílem kakaa s trochou ztuženého tuku.
- Vychladlé řezy potřete marmeládou (já ráda používám ty nízkosacharidové), polijte rozpuštěnou čokoládou a nakonec posypte kokosem.
Dobrou chuť.
Zdroj: recept autorky
72486