V hořkosti se skrývá zdraví aneb Jak snížit riziko obezity a cukrovky
Doplňky stravy a byliny ke zkrocení glykémie: Na které vsadit a na co si dát pozor?
Zdroj: Shutterstock
Mnoho diabetiků hledá způsoby, jak snížit svou hladinu cukru v krvi přirozenou cestou. Vesměs se jedná o velmi prospěšnou součást klasické léčby, která zahrnuje nejen doplňky stravy, ale třeba i léčivé rostliny. Objevte společně s námi výčet vitamínů, minerálů i bylin, které mohou zafungovat.
Obvykle se o potravinové doplňky začneme zajímat až v případě nouze – kdy jsme nemocní, máme kašel nebo rýmu. Málokoho však napadne, že existují také vitamíny, minerály a bylinky, které jsou za určitých podmínek schopny udržet nebo dokonce snížit hladinu cukru.
UPOZORNĚNÍ: Pamatujte, že potravinové doplňky mají pouze pomocnou funkci a nemohou nahradit diabetickou dietu nebo léčbu předepsanou lékařem.
Potravinové doplňky v podobě vitamínů
Vitamíny jsou pro život nezbytné. Podílejí se na metabolismu bílkovin, tuků a cukrů a je tedy logické, že některé z nich mohou hrát důležitou úlohu v léčbě diabetu.
Hořčík
Možná jej znáte také pod názvem magnesium. Je velmi důležitý pro správnou činnost svalů, nervů a stavbu kostí, ale také pro uvolňování energie z glukózy. Hladina hořčíku bývá nízká i u dobře kompenzovaných diabetiků, proto je potřeba si na jeho doplnění dávat dobrý pozor.
Nedostatek hořčíku způsobuje podrážděnost, nespavost a křeče. Negativně také ovlivňuje kontrolu hladiny glukózy – zvyšuje glykémii a narušuje uvolňování inzulínu. Nízký příjem hořčíku je navíc rizikovým faktorem pro vznik diabetu 2. typu.
- V jakých potravinách hořčík naleznete? Vsaďte na celozrnné výrobky, ořechy, kakao, rýži, sýry, luštěniny, ryby nebo kuřecí maso.
- Doplňky stravy: hořčík je k dostání v lékárnách nejčastěji ve formě šumivých tablet nebo ve vodě rozpustných prášků.
Vitamín C
Je známý též jako kyselina askorbová. V těle plní mnoho důležitých funkcí a mimo jiné i rychlejší hojení ran. U hůře kompenzovaných diabetiků dochází k častějšímu močení, a tím i k významné ztrátě vitamínu C. Některé výzkumy také poukazují na to, že suplementace vitamínu C u diabetiků II. typu pomáhá k dlouhodobému snížení glykovaného hemoglobinu a ke stabilnější hladině glykémie.
Nedostatek vitamínu C se projevuje sníženou obranyschopností, zdlouhavým hojením ran nebo menší pevností cévní stěny a zvýšenou krvácivostí.
- V jakých potravinách vitamín C naleznete? Hojně je obsažen v černém rybízu, citrusech, paprikách, květáku, brokolici a v kapustě.
- Doplňky stravy: vitamín C lze doplňovat též pomocí volně prodejných kapslí nebo tablet.
Vitamín D
Známý také jako “vitamín slunce”. Má protizánětlivé účinky a bojuje proti virům a bakteriím. Dostatek tohoto vitamínu snižuje rozvoj cukrovky 2. typu až o 70 %. Kromě zlepšení citlivosti receptorů inzulínů také pomáhá bránit rozvoji demence, osteoporózy nebo srdečních chorob.
Nedostatek vitamínu D je považován za potenciální rizikový faktor ke vzniku diabetu 2. typu. Zvláště s prediabetem je pravidelné doplňování „déčka“ důležité.
- V jakých potravinách vitamín D naleznete? Pochutnejte si například na mořských rybách, hovězích játrech, vejcích nebo mléku a mléčných výrobcích.
- Doplňky stravy: v lékárně je vitamín D k dostání zejména v podobě kapek nebo spreje. Zakoupit si však můžete i klasické tablety.
Další doplňky stravy, které diabetici ocení:
- Vitamín A – je důležitým antioxidantem. Jeho nedostatek vede k rohovatění a šupinatění kůže, která má pak sklon k zánětům, ale také k nárůstu glykémie nalačno. Vitamín A naleznete přirozeně v mrkvi, špenátu, melounu, meruňkách, brokolici, játrech a ve vaječném žloutku.
- Vitamín E – je důležitý svým antioxidačním působením. Zpomaluje stárnutí a působí i jako prevence proti rakovinovému bujení. Naleznete ho v těchto potravinách: másle, mléce, arašídech a v mase savců.
- Kyselina alfa-lipoová – zlepšuje citlivost na inzulín. Může také chránit před oxidačním poškozením způsobeným vysokou hladinou cukru v krvi. Naleznete ji též ve špenátu, brokolici a červeném masu.
- Chrom – pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi nalačno, navíc zesiluje účinky inzulínu nebo podporuje činnost pankreatických buněk, které produkují inzulín. Nedostatek chromu zvyšuje vaši potřebu inzulínu. Doplnit jej můžete i konzumací rajčat, brokolice, citrusů, medu nebo například ořechů.
Obohaťte svůj diabetický jídelníček o rozmanité rostlinné oleje
Tuk je, spolu s bílkovinami, sacharidy a vlákninou, nezastupitelnou makroživinou potřebnou ke správné funkci našeho systému. V kombinaci s ...
Potravinové doplňky “z darů přírody”
V současné době se můžete setkat s pojmem fytoterapie, ale blíž nám bude spíše termín bylinkářství – tedy je to takový druh léčby, při kterém se využívají léčivé rostliny. Mezi takové patří například jeřabina, lopuch, lékořice, čekanka, fenykl, šalvěj, ale i borůvky a maliny. A na jaké další přírodní produkty by mohl diabetik vsadit?
Pampeliška
Nebo také smetánka lékařská, která je cenným zdrojem mnoha léčivých látek. Podporuje látkovou výměnu, snižuje hladinu cukru v krvi a čistí játra. Z pampelišky si můžete dát stonek, listy, ale i kořen. Chuť pampelišky je v mnoha případě velmi nezvyklá (spíše hořká) a na její konzumaci je třeba si zvyknout.
Kopřiva
Bylina dobře dostupná téměř po celý rok – to je kopřiva dvoudomá. Připravit ze sušené i čerstvé kopřivy můžete třeba léčivý čaj. Výtečný však bude z jarních kopřiv i špenát. Rostlina je významná svou schopností snížit hladinu krevního cukru, a to tak, že podpoří vylučování inzulínu z “unavené” slinivky.
Zázvor
Oddenek kořene zázvoru je výborným antibakteriálním a protizánětlivým pomocníkem. V těhotenství pomáhá při nevolnostech, zklidňuje zažívání, působí proti nachlazení, ale také snižuje inzulínovou rezistenci. Nastrouhat si ho můžete do čaje (skvěle se snoubí třeba s mátou či citronem), nebo jej lze přidat do asijských pokrmů.
Skořice
Tato malá voňavá tyčinka zamává s každým neduhem – podporuje trávení, urychluje metabolismus, snižuje tlak, ale také pomáhá buňkám vašeho těla lépe reagovat na inzulín.
TIP: Mletou skořicí můžete posypat třeba šálek svého (neslazeného) ranního cappuccina. Koření dodá kávě přirozenou sladkost.
Pískavice
Nebo také řecké seno je jednou z nejstarších kulturních rostlin, jejíž semena se používají jako koření. Odvar se používá při zažívacích potížích, ale také při bolestivé menstruaci. Dále snižuje hladinu cholesterolu v krvi a absorbuje cukr v žaludku.
Gymnéma lesní
Je rostlina pocházející z Indie, která se tradičně využívá v ájurvédské medicíně. Znát ji můžete pod názvem gurmar (doslova ničitel cukru) a příznivě ovlivňuje hladinu cukru v krvi, snižuje chutě na sladké, kontroluje hmotnost a stimuluje buňky slinivky k vyšší produkci inzulínu.
Berberin
Berberin není bylina, ale spíše sloučenina, která se získává z kořenů a stonků určitých rostlin (např. zlatobýlu a filodendronu). Využívá se v ájurvédské tradiční medicíně k léčbě mnoha zdravotních problémů (např. infekce). Některé studie naznačují, že má také silné účinky na snížení hladiny cukru v krvi.
Americký ženšen
Používá se tradičně v čínské medicíně. Pomoci může například se suchým kašlem, horečkami, únavou nebo při duševním vyčerpání. Jistá studie také prokázala, že ženšen může podpořit regulaci hladiny cukru v krvi u diabetiků II. typu.
Doplňky stravy je vždy vhodné konzultovat s diabetologem, protože některé látky se mohou ovlivňovat s inzulínem nebo perorálními antidiabetiky, a tím způsobit hypoglykémii.
Závěrem
Z výše uvedených bylin, vitamínů a rostlinných sloučenin je patrné, že existuje mnoho způsobů, jak podpořit léčbu diabetu. Pamatujte však na to, že doplňky stravy nejsou samospásné. Diabetickou dietu, zdravý životní styl a užívání předepsaných medikamentů nenahradí ani ten nejlepší potravinový doplněk na světě.
Zdroj: Healthline, Nutrition, Freestylelibre, Internimedicina
24124