Doplňky s omega-3 při diabetu? Škodlivé nejsou, ale…

Doplňky s omega-3 při diabetu? Škodlivé nejsou, ale…

Vyplatí se lidem s diabetem 2. typu užívat doplňky z rybího oleje s omega-3 nenasycenými mastnými kyselinami? Britští vědci si to ověřili. Zjistili, že tyto doplňky stravy nejsou pro organismus diabetiků škodlivé, ale současně jim ani nepřináší příliš velké zdravotní benefity.

Omega-3 nenasycené mastné kyseliny obecně prospívají lidskému organismu a uvádí se, že by mohli pomoci s prevencí obezity a diabetu 2. typu. Jejich užívání je propagováno v rámci zdravého životního stylu, ačkoliv existovaly nepotvrzené důkazy o tom, že užívání omega-3  mastných kyselin může negativně ovlivnit metabolismus glukózy u lidí s diabetem 2. typu. Světová zdravotnická organizace (WHO) se proto rozhodla prověřit, jak je tomu ve skutečnosti, tedy jaký přínos má užívání omega-3 mastných kyselin pro lidi s diabetem 2. typu. Kvůli tomu byly podrobně rozebrány výsledky více než 80 studií na toto téma a navíc byl proveden i vlastní odborný výzkum, kterého se zúčastnilo více než 58 000 dobrovolníků.

Výsledky přiblížila Dr. Julii Brainard, jedna z vedoucích výzkumu: „Zjistili jsme, že užívání doplňků obsahujících omega-3, které mají sloužit jako prevence vzniku diabetu 2. typu, nemá vědecky podloženou a prokazatelnou hodnotu.” Jiný vědec, Douglas Twenefour, prohlásil: “Omega-3 mastné kyseliny jsou zásadní pro naše celkové zdraví, je ovšem výrazně lepší, když lidé s diabetem 2. typu tyto látky přijímají přirozeným způsobem (například tak, že si dvakrát týdně dopřejí porci ryb), než aby zbytečně užívali potravinové doplňky, které nemají pro jejich organismus velký přínos.”

 

3097

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku