Domácí ricotta
Potřebujete:1l plnotučného mléka (nejlépe mléko z farmy),180ml smetany,1 lžičku soli, 30 ml citronové šťávy (z 1–2 citronů).Vybavení:1 větší kastrol,1 sítko,1 teploměr na vaření(není nutný,ale je to lepší),2 pruhy gázy nebo plátýnka,dřevěnou vařečku
Asi 600 g
100 g obsahuje 174 kcal,
tuky: 13 g, sacharidy: 11 g, bílkoviny: 3 g
Postup přípravy:
1.Do kastrolu vlijte mléko a smetanu,osolte a zahřívejte.Promíchávejte dřevěnou vařečkou.
2.Když teplota dosáhne 91 °C (to by mělo trvat asi 15 minut) přidejte citrónovou šťávu a
sundejte kastrol z tepla.
3.Nechte 5 minut odstát.Citrón a teplo umožní směsi srážet se a vytvoří zrnitý krém.
4.Nakonec si dvojitou gázu nebo plátýnko položte přes cedník a sýrovou směs sceďte.Nechte
chvíli okapat.Můžete ještě trochu promíchat,abyste se zbavili co nejvíce kapaliny.Pokud
požadujete hustější hmotu např. na koláčovou náplň nebo k plnění do formiček,můžete plátno
svázat a nechat dále ještě asi hodinu vykapat.
Tip:Takto připravenou ricottu můžete v lednici uchovávat po dobu až 2 týdnů.
Více receptů na www.diarecepty.cz.
1191
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný