Domácí jogurt
Pro variantu s čerstvým jogurtem potřebujete: 1l čerstvého mléka a 2–3 lžíce jogurtu s živou kulturou. Pro variantu se sušenou kulturou budete potřebovat 1l čerstvého mléka a sušenou kulturu.
Recept pro 8 osob.
1 porce obsahuje = 70 kcal,
tuky: 3g, sacharidy: 7g, bílkoviny: 5g
Postup přípravy:
A. Postup s čerstvým jogurtem
1.Smíchejte mléko s jogurtem,rozdělte do sklenic či krabiček a uložte do sušičky
či lázně.Pokud používáte sous vide lázeň,tak postačí,když sklenice bude ponořena
do poloviny své výšky.Skleničky s budoucím jogurtem přiklopte víčkem tak,aby dovnitř
šel vzduch.Krabičky,které jsou přímo od výrobce součástí sušičky,mají již malé otvory
ve víčku.
2.Nastavte teplotu na 45 °C(stejné pro sušičky i sous vide) a čas na 6–7 hodin.Během
procesu fermentace nemíchejte!Po uplynutí času je jogurt hotový a už jej stačí vychladit
v lednici.Pokud máte rádi jogurt kyselejší,můžete čas tepelné úpravy prodloužit na 10 hodin.
B. Postup se sušenou kulturou
1.Mléko ohřejte na 42–45°C,přidejte kulturu a míchejte,dokud se nerozpustí.Mléko rozdělte
do skleniček a nechte fermentovat(v sušičce či sous vide lázni)při teplotě 45°C po dobu
8–10 hodin.Nemíchejte.
2.Hotový jogurt opět nechte vychladit a je hotovo!Pokud se opětovně rozhodnete využít
kulturu z vámi připraveného jogurtu,odeberte z něj tři lžíce a postupujte podle návodu A.
Takto jej můžete recyklovat 8–10x,čas fermentace zkraťte na 5 hodin.
Více receptů na www.diarecepty.cz.
823
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný