Vláknina prospívá diabetikům 2. typu, tvrdí studie

Vláknina prospívá diabetikům 2. typu, tvrdí studie

Šestiletý výzkum amerických a čínských vědců ukázal na výhody konzumace většího množství vlákniny při diabetu 2. typu. Účastníci studie zaznamenali zlepšení glykemií, zvýšení produkce inzulinu i úbytek tělesné hmotnosti.

Dietu s vysokým podílem vlákniny testovali vědci z Univerzity Rutgers v USA a Univerzity Jiao Tong v Číně. Účastníky studie rozdělili do dvou skupin. První skupina dostala dietu zaměřenou na vlákninu – tedy celozrnné výrobky a tradiční čínské léčivé potraviny bohaté na vlákninu a prebiotika. (Prebiotika podporují růst nebo aktivitu prospěšných střevních bakterií.) Druhá, kontrolní skupina, dostala standardní dietní doporučení při diabetu. Obě skupiny navíc užívaly lék akarbóza, který působí ve střevě, kde zpomaluje štěpení a vstřebávání sacharidů a snižuje tak glykemii po jídle.

Vlákninu ano, ale vybírejte si

Testy po třech měsících ukázaly, že diabetikům v první skupině se v porovnání s druhou skupinu zlepšily jak hodnoty glykemií, tak hladiny dlouhého cukru HbA1c, ale také lipidový profil. Navíc účastníci na “vlákninové” dietě zhubli a díky zdravé střevní mikroflóře se jim zvýšila přirozená produkce inzulinu. Studie tak potvrdila důležitost vlákniny ve stravě diabetiků 2. typu. Je však nutné si vybírat. Některé zdroje vlákniny, např. brambory, mohou být současně zdrojem vysokého množství sacharidů, a tím pádem značně zvyšují glykemie.

Zdroj: diabetes.co.uk

 

 

Obsah rozpustné a nerozpustné vlákniny v některých potravinách

Potravina rozpustná vláknina

(g / 100 g)

nerozpustná vláknina

(g / 100 g)

celkem

(g / 100 g)

Jablka 0,9 1,1 2
Broskve 0,8 0,7 1,5
Jahody 0,9 1,1 2
Pomeranče 0,6 1,4 2
Mrkev 0,9 2,0 2,9
Zelí bílé 1,2 1,3 2,5
Rajče 0,2 1,4 1,6
Hrášek zelený 1,8 4,7 6,5
Fazolky zelené 1,5 2,0 3,5
Brambory syrové 0,9 0,7 1,6
Mouka pšeničná bílá 1,9 1,1 3,0
Mouka pšeničná celozrnná 2,0 6,0 8,0
Chléb pšeničný 1,8 1,2 3,0
Chléb žitný 3,4 3,4 6,8
Kukuřičné lupínky 0,6 1,4 2,0

Zdroj: stobklub.cz

Podrobnější informace o působení vlákniny v našem těle najdete v tomto článku sdružení STOB. 

564

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku