
Vanilka je druhé nejdražší koření na světě. Je úžasně zdravá, protizánětlivá a prospívá i diabetikům
Při léčbě diabetu hraje zásadní roli volba vhodných potravin a omezení příjmu sacharidů. Ale ruku na srdce, kdo z nás nemá aspoň čas od času potřebu zhřešit. Chutě na sladké sem tam přepadnou i ty, kteří sladkostem standardně neholdují. A pro ty, kteří si bez sladkého potěšení neuměli svůj život představit, najednou představuje diagnóza cukrovky opravdu velkou ránu. Dobrou zprávou je, že chuťové buňky toužící po sladkém můžete uspokojit, i když máte cukrovku. Stačí jen zvolit ty správné laskominy.
Medovník, rakvičku se šlehačkou či sněhového indiána vám doporučit nemůžeme – na ty byste si opravdu měli nechat zajít chuť. Přesto však existuje spousta možností, které díky vysokému obsahu vlákniny, bílkovin a zdraví prospěšných tuků zvládnou držet hladiny cukru v krvi na uzdě, a navíc skvěle chutnají. A pomyslnou třešničkou na dortu je to, že si chutný dezert či odpolední svačinku ke kávě zvládnete připravit z ingrediencí, které máte ve špajzu, a navíc během chvilky. Čím tedy můžete jako diabetik zahnat chutě na sladké?
Tím nejrychlejším a nejjednodušším způsobem, jak uspokojit mlsnou, je zakousnout se do kousku hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa (ideálně alespoň 70 %). Oproti mléčné čokoládě má podstatně nižší obsah cukrů i kalorií. Navíc díky obsahu flavonoidů může pomáhat předcházet inzulínové rezistenci a chránit před srdečními problémy u osob léčících se s diabetem 2. typu. To však nejsou jediné pozitivní přínosy hořké čokolády na zdraví – o tom, s čím vším si čokoláda poradí, jsme vás informovali ZDE.
Také vám babička vařila heřmánkový čaj, když vás jako dítě bolelo bříško? Nebo jste si jej připravovali ke kloktání při bolestech v krku či po ...
Jak už jsme zmínili v úvodu, kontrolu nad glykémií vám pomohou držet potraviny s vyšším obsahem bílkovin – ty dokonce snižují chuť k jídlu, a pomáhají tak v boji s obezitou. Skvělým zdrojem bílkovin, který navíc dobře chutná a po ruce ho můžete mít kdykoliv, je bílý řecký jogurt. Ochutit jej můžete trochou skořice, případně do něj přidat kousek ovoce. Ke snídani či odpolední svačině můžete do jogurtu přidat i ovesné vločky, které jsou pro diabetiky taktéž prospěšné.
Studie z roku 2015 došla k závěru, že každodenní konzumace jogurtu, jehož složení je obohaceno o probiotika a vitamin D, může pomoci zlepšit kontrolu glykemie u osob s diabetem 2. typu.
Obávat se při diabetu nemusíte ani ovoce, které s sebou navíc můžete pohodlně vzít i do práce či na cesty, a mít ho tak po ruce, až vás přepadne menší hlad či chuť. A jaké ovoce je pro diabetiky nejlepší?
V posledních letech se velmi oblíbeným stalo smoothie. A zatímco ovocná smoothie nejsou diabetikům moc doporučována, přeci jen pro ně existují vhodné varianty tohoto nápoje. Ovoce stačí vyměnit za zeleninu s vysokým obsahem vlákniny a antioxidantů (např. listová zelenina či špenát), k tomu přidat syrovátkový protein, který pomáhá zpomalit vyprazdňování žaludku a stimuluje sekreci inzulínu pro lepší kontrolu cukru v krvi, doplnit trochou vody a pro lepší chuť můžete přidat ještě kousek jablka či hrstku bobulovin. Po rozmixování vznikne lahodný nápoj, který zažene chutě na sladké i zasytí.
Ve chvíli, kdy slinné žlázy v ústech neprodukují dostatek slin, začínáme pociťovat sucho v ústech, které je nejen nepříjemné, ale v případě ...
Obdobně jako jogurt si můžete připravit i dezert ze sýru cottage se sníženým obsahem tuku, do kterého přidáte hrstku oblíbených bobulovin – potěšíte chuťové buňky a tělu dodáte dostatek bílkovin a vlákniny.
Cizrna se v poslední době těší poměrně velké oblíbenosti, a to zejména pro přípravu pomazánek zvaných hummus, ale i jako příloha či do polévek. Je skvělým zdrojem vlákniny, bílkovin, vitamínů, minerálů, kyseliny listové a manganu, a navíc má jemně oříškovou chuť. A jak se ukazuje, je prospěšná i pro diabetiky – jak prokázala studie z roku 2017, konzumace cizrny před jídlem významně snížila hladinu cukru v krvi a energetický příjem ve srovnání s kontrolní skupinou.
Chcete-li pomocí cizrny zahnat chutě na sladké, můžete si ji připravit pečenou se skořicí. Stačí, když si zakoupíte plechovku konzervované cizrny, kterou scedíte, dáte do mísy, přidáte trochu kokosového oleje, promícháte, zaprášíte skořicí a přidáte malé množství medu, důkladně promícháte a pečete cca na 180–200 °C po dobu 15–20 minut (v závislosti na troubě).
Dalším rychlým pomocníkem pro zahnání mlsné jsou například ořechy či nejrůznější semínka, která jsou bohatá na bílkoviny a vlákninu. Máte-li trochu více času, můžete si připravit například pudink z chia semínek, na který najdete recept ZDE – příprava je rychlá, postačí vám pouze několik málo ingrediencí a tělu dodáte dostatek vlákniny, bílkovin a omega-3 mastných kyselin.
Jak vidíte, možností, jak zahnat bez výčitek mlsnou při diabetu, je opravdu nespočet. Stačí jen zvolit vhodnou variantu, a nejenže si skvěle pochutnáte, ale prospějete i svému zdraví.
Zdroje: fdc.nal.usda.gov, ncbi.nlm.nih.gov, webmd.com, diastyl.cz, glycemic-index.net
60493