Dia dezerty z tvarohu vypadají lákavě a můžete si je dopřát bez výčitek
Léto a uvolněná atmosféra s ním spojená přeje lehkým nadýchaným dezertům a křehkým ovocným koláčům. Na těchto dobrotách si mohou pochutnat i diabetici. Stačí vyměnit několik běžných ingrediencí za zdravější suroviny, což ovšem nemusí mít negativní vliv na finální kulinářský výsledek. Právě naopak!
Při letošní zahraniční dovolené jsem se až podivila, kolik se během večeře (řešené formou bohatých švédských stolů) postupně v hotelové restauraci sešlo dezertů: stálicemi byly croissanty, různé druhy bábovek, muffinů a koláčů. Také nadýchané piškotové rolády lákaly k ochutnávce a objevily se i odlehčené zákusky typu panna cotta, cheesecake nebo pestré tvarohové poháry s ovocem. Nechyběl samozřejmě puding a zmrzlina ve všech možných variacích.
Sladké nástrahy všude, kam se podíváš
Jelikož mám ráda sladké, ochutnávala jsem od všeho trochu (někdy i více) a po pár dnech zjistila, jak záplava cukru, bílé mouky a tučného krému nedělá mému tělu vůbec dobře. S trochou pevné vůle se mi podařilo své chutě ukočírovat a začala jsem více přemýšlet o tom, co jím. Máme v rodině genetické predispozice k diabetu, a i když se přímo mě cukrovka v tuto chvíli netýká, její nebezpečí si uvědomuji. Sladkých zákusků jsem se nehodlala zcela vzdát, ale po návratu z dovolené jsem se rozhodla zkusit připravovat dezerty jinak. Tyto zásady stravovaní pomohou vylepšit jídelníček všem, ať už se jedná o diabetika, nebo ne.
Okurková sezóna v rodině diabetika: Nejlepším způsobem zpracování přebytků jsou kvašáky
Moje zavařovací představa byla jasná: nahradit pro cukrovkáře tradiční (ne však zdraví prospěšný) cukerín jiným typem sladidla. Nejvíce jsem ...
Nahradit se dá skoro všechno, jen zdraví ne…
Jako jedna z hlavních ingrediencí se mi osvědčil tvaroh, dobře se s ním pracuje, a navíc v něm nalezneme nutričně vyvážené a cenné látky:
- díky vysokému obsahu bílkovin a nízkému obsahu sacharidů je tvaroh vhodnou potravinou také pro diabetiky,
- pomáhá udržet stálou hladinu cukru v krvi,
- obsahuje vápník, hořčík a další důležité minerály a vitamíny.
Bílou mouku nahrazuji celozrnnou, špaldovou, pohankovou, mandlovou nebo oříškovou:
- ne každá mouka se hodí na všechny typy dezertů, je potřeba si vyzkoušet, jak se s nimi pracuje,
- také cena bývá v porovnání s bílou moukou několikanásobně vyšší,
- velmi se mi osvědčily z pohankové mouky například palačinky.
Místo klasického cukru sladím stévií, xylitolem nebo erythritolem:
- stévie je všestranný pomocník, dá se sehnat v tekuté formě i v tabletkách či v prášku připomínajícím cukr,
- má přirozeně sladkou chuť a nemá nepříjemnou pachuť,
- ráda ji přidávám do malinového smoothie.
Ztužené či jinak průmyslově upravené tuky a oleje nepoužívám, nahrazuji máslem, sádlem, za studena lisovanými oleje, semínky a ořechy:
- při přípravě pečených dezertů nejčastěji používám kokosový olej, kromě toho, že je zdravý, také příjemně voní,
- pár kapek lněného oleje přidaného do studených dezertů zaručí dostatečný přísun omega 3, 6 a 9 nenasycených mastných kyselin.
Dezerty zdobím posypem z oříšků, drobným ovocem, raw kakaem nebo bylinkami:
- přednost dávám sezónnímu ovoci,
- skvěle chutnají drobné piniové oříšky,
- efektně vypadají mandlové lupínky,
- svěžest dodají lístky máty nebo meduňky.
Můj příběh: Dovolenou u moře jsem si užila se synovcem diabetikem. Občas jsme museli improvizovat
Pokud se chystáte s dítětem diabetikem na prázdniny k moři, doporučuji napsat si předem seznam všech věcí, které je v souvislosti s nemocí ...
Recept: Kokosový dezert s tvarohem
Hitem letošního léta je v naší rodině kokosový tvarohový dezert. Můžete jej vyzkoušet také!
Ingredience:
Na korpus:
- 6 vajec, 5 lžic kokosové mouky, 1 lžíce strouhaného kokosu, 2 lžíce xylitolu, ¼ lžičky jedlé sody, špetka soli, kakao na dozdobení
Na náplň:
- 500 g měkkého tvarohu, 250 g zakysané smetany, citronová šťáva
Postup přípravy:
- Ušleháme bílky do tuhé pěny.
- Postupně přidáme sůl a další sypké suroviny.
- Vzniklé těsto rozetřeme na plech do tenké vrstvy.
- Pečeme asi 15 minut při 180 °C.
- Vychladlý korpus nakrájíme na menší kostky podle požadovaného počtu dezertů.
- Tvaroh promícháme s xylitolem, citronovou šťávou a smetanou.
- Na nakrájené kousky korpusu dáme vrstvu náplně a poté položíme další vrstvu korpusu.
- Poslední vrstvu dezertu tvoří náplň posypaná kakaem.
Zkuste to s dezerty také zdravěji. Pochutnáte si a navíc správnou volbou ingrediencí podpoříte své zdraví.
Zdroje: ochutnejorech, jimezdrave, toprecepty
46755