Daně fungují. V Norsku výrazně klesla spotřeba cukrovinek.
Vlády mnoha zemí, nejen v Evropě, se snaží donutit občany, aby omezili konzumaci cukru, což by jim pomohlo ke zlepšení zdravotního stavu. Jednou ze zemí, která je v této politice velmi úspěšná, je Norsko.
Spotřeba cukru v Norsku klesla na nejnižší úroveň za posledních 44 let, a to díky státním daním na sladkosti a cílenému působení ministerstva zdravotnictví na samotné konzumenty. Lidé v Norsku díky těmto krokům snědí méně čokolády a cukrovinek a vypijí méně sladkých nápojů (jejichž roční spotřeba klesla z původních 93 litrů na osobu na 47 litrů na osobu).
Díky tomu klesla v Norsku celková roční spotřeba cukru ze 43 kg (údaj z roku 2000) na pouhých 24 kg na osobu. Země se snaží v tomto úspěšném trendu pokračovat a množství zkonzumovaného cukru nadále snižovat. Proto v lednu roku 2018 došlo v Norsku k 83% navýšení daně na cukrovinky a čokoládu. Daň na sladké či uměle slazené nápoje byla rovněž zvýšena, a to o 42 %.
Nyní se Norsko zaměřilo na omezení tučných a nezdravých jídel. Díky této politice je v Norsku obézní přibližně jedno dítě ze šesti, přičemž například ve Velké Británii je to jedno dítě ze tří. Uvidíme, zda se touto strategií budou inspirovat i vlády ostatních zemí.
Zdroj: diabetes.co.uk
1017
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný