Další důvod proč v těhotenství nepít alkohol
Zatímco nastávajícím matkám občasná konzumace alkoholu příliš neuškodí, na jejich nenarozených dětech se může nepříjemně podepsat vyšším sklonem ke vzniku diabetu 2. typu. K tomuto tvrzení dospěli australští vědci po pokusech na laboratorních potkanech.
Vědci během studie na potkanech odhalili, že i minimální požití alkoholu během těhotenství je spojeno s vyšším vývojovým rizikem vzniku inzulínové rezistence. Zatímco mláďata potkanů, která byla již před svým narozením vystavena působení nízké hladiny alkoholu, vykazovala ve věku šesti měsíců zdravotní komplikace spojené s rozvojem diabetu, na organismus jejich matek zkonzumovaný alkohol neměl žádný vliv. Výzkum proto vyvolává otázku, zda příležitostná konzumace alkoholu v těhotenství (například při různých oslavách a podobných událostech) může na lidský plod působit stejně, jako je tomu u zvířat. Vedoucí výzkumu, doktorka Lisa Akisonová, proto dodává, že je zapotřebí na výzkum navázat a s konečnou platností tak potvrdit, zda existuje spojení mezi konzumací alkoholu v těhotenství a vznikem inzulinové rezistence. Zároveň ovšem dodává: „Tato studie naznačuje, že i malé množství alkoholu během těhotenství může být škodlivé, takže raději doporučuji se jeho konzumaci zcela vyhnout”.
Zdroj: diabetes.co.uk
403
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný