MUDr. Klára Sochorová: Jak si poradit s inzulinem k jídlu aneb Různé typy bolusů
Cukrovka a vejce: Jejich špatná pověst kvůli cholesterolu je už minulostí
Zdroj: Pexels
Vejce jsou všestrannou potravinou a skvělým zdrojem bílkovin. Mají nulový glykemický index, jsou skvělým zdrojem draslíku a celé řady důležitých živin, jako je cholin a lutein. Většina živin je přitom obsažena ve vaječném žloutku. A podle výzkumů nebude ani problém cholesterolu ve vejcích tak žhavý, jak se dříve tvrdilo. Jak je to tedy s vejci na jídelníčku diabetiků?
V minulosti zdravotníci doporučovali omezit konzumaci vajec kvůli obsahu cholesterolu. Lidé žijící s cukrovkou totiž mají vyšší riziko kardiovaskulárních onemocnění. Podle vědců jsou ovšem obavy z cholesterolu ve vejcích překonané.
Vejce a cholesterol
Vejce měla před lety špatnou pověst, protože se mělo za to, že obsahují příliš mnoho cholesterolu na to, aby byla součástí zdravé stravy. Od té doby se mnohé změnilo. Zdá se, že role cholesterolu ve stravě ve vztahu k celkovému množství cholesterolu v krvi je menší, než se dříve myslelo.
Rodinná anamnéza může mít na hladinu cholesterolu mnohem větší vliv než to, kolik cholesterolu je v potravě. Podle výzkumů představují větší hrozbu pro hladinu cholesterolu v krvi potraviny s vysokým obsahem transmastných tuků a sacharidů.
Mrkev a cukrovka: Glykemický index závisí na tom, zda zvolíte tepelnou úpravu
Mrkev je součástí vyvážené stravy a její konzumace přináší celou řadu zdravotních výhod jak zdravým jedincům, tak diabetikům. Její výhodou je, že ...
Nulový glykemický index a spousta živin
Americká diabetická asociace považuje vejce za vynikající volbu pro lidi s cukrovkou. Jedno velké vejce totiž obsahuje jen asi půl gramu sacharidů, zato obsahuje 7 gramů kvalitních bílkovin.
Vejce jsou současně zásobárnou spousty živin, jako je například lutein a cholin. Lutein zlepšuje zdraví očí a může zlepšovat zdraví srdce. Předpokládá se, že cholin zlepšuje zdraví mozku. Biotin je zase důležitý pro zdravé vlasy, pokožku a nehty a také pro tvorbu inzulínu.
Vejce jsou také vynikajícím zdrojem draslíku, který podporuje zdraví nervů a svalů a pomáhá vyrovnávat hladinu sodíku v těle, což zlepšuje kardiovaskulární zdraví.
Draslík je pro diabetiky nesmírně důležitý. Všude, kde se v těle vyskytují svalová vlákna, zajišťuje, aby tkáně a orgány plnily svoji funkci. Je nezbytným faktorem pro tvorbu celé řady enzymů a umožňuje přeměnu krevního cukru na glykogen, který se ukládá ve svalech a v játrech. Mimoto draslík pomáhá udržovat acidobazickou rovnováhu v těle. Jeho nedostatek se může projevit slabostí a ospalostí, bolestmi hlavy, srdeční arytmií nebo svalovými křečemi.
Je potřeba mít na paměti, že většina klíčových živin se nachází ve žloutku. To platí například pro téměř všechen vitamin A a také pro většinu cholinu, omega-3 mastných kyselin a vápníku ve vejci.
Život s makulárním edémem není snadný. Diabetikům pomohou speciální pomůcky i lepší organizace v domácnosti
Makulární edém je onemocnění, které postihuje až 30 % diabetiků. Vzhledem ke zvyšujícímu se počtu případů cukrovky v populaci se výrazně zvyšuje ...
Vejce na jídelníčku diabetiků
Podle odborníků lze vejce bez obav zařadit do plánu zdravého stravování při cukrovce. Současné studie naznačují, že osoby s cukrovkou mohou zařadit jedno vejce denně. V každém případě je však potřeba řádně vyvážit celý jídelníček. Nestačí zdaleka zaměřit se na jednu potravinu.
Podle aktuálních doporučení je potřeba omezit nasycené mastné kyseliny, transmastné tuky a také zpracované potraviny a červené maso. Za příčinu zvýšeného rizika srdečních onemocnění jsou považovány nezdravé nasycené mastné kyseliny, nikoliv vlastní cholesterol ve vaječném žloutku.
V minulosti se často doporučovalo používat pouze vaječné bílky nebo náhražky vajec bez cholesterolu. Novější výzkumy naopak podporují používání celých vajec, aby organismus mohl využít všech živin, které vejce nabízejí.
Studie z roku 2018 dokonce naznačuje, že pravidelná konzumace vajec by mohla zlepšit hladinu glukózy v krvi nalačno u lidí s prediabetem nebo diabetem II. typu. Vědci došli k závěru, že konzumace jednoho vejce denně by mohla snížit riziko vzniku diabetu.
Vejce obsahují málo sacharidů a jsou plná živin. Pokud máte zájem o vejce s vyšším obsahem omega-3 mastných kyselin, poohlédněte se po bio značkách, tj. vejcích od slepic z volného chovu. Chcete-li si připravit jídlo s vyšším obsahem bílkovin a vlákniny, zkuste k celým vejcím přidat několik bílků a pak k nim přihodit papriku, cibuli a rajčata.
Zdroj: redakce, healthline.com
46460