Cukrovka a rýže: Diabetici by měli volit celozrnný druh s nízkým glykemickým indexem
Rýže je potravina bohatá na sacharidy, přesto si ji nemusí odpírat ani diabetici. Měli by však vždy raději sáhnout po jiné rýži, než je klasická bílá. Vyznáte se v druzích rýže a víte, která je při cukrovce nejvhodnější?
Rýže je nedílnou součástí stravování v mnoha zemích. Vzhledem k tomu, že jde o potravinu s vyšším obsahem sacharidů, musí diabetici dobře zvážit, který z celé řady druhů rýže na svůj jídelníček zařadí. Sledování množství sacharidů, které diabetik denně zkonzumuje, může pomoci udržet glykemii v žádoucím rozmezí. Optimální je vybírat potraviny, které mají nízký glykemický index a nízkou glykemickou nálož.
Kopřivový čaj: Pomůže snížit glykémii i krevní tlak, uleví ale i při artróze a senné rýmě
Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) je snad nejznámější bylinou – pravděpodobně není nikdo, kdo by se o ni alespoň jednou nepopálil. A možná i vás ...
Druhy rýže vhodné pro diabetiky
Mezi nejvhodnější druhy rýže při cukrovce patří hnědá rýže, divoká rýže a basmati rýže. Tyto druhy obsahují více vlákniny, živin a vitaminů než krátkozrnná bílá rýže.
- Basmati rýže: Tento druh rýže se běžně používá v indické a jihoasijské kuchyni. Je dostupná v bílé i hnědé variantě a je známá svou oříškovou chutí a příjemnou vůní. Díky nižšímu glykemickému indexu a počtu kalorií, než má spousta jiných druhů rýže, je basmati rýže vyhledávanou volbou všech jedinců, kteří dbají na své tělesné zdraví. Ačkoli se přesný obsah živin liší v závislosti na konkrétním druhu basmati, každá porce má obecně vysoký obsah sacharidů a kalorií a také mikroživin, jako je folát, thiamin a selen. Navíc obsahuje méně toxického arsenu než jiné druhy rýže.
- Hnědá neboli celozrnná rýže: Obsahuje řadu vitamínů (B1, B2, B3, B5, B6, kyselina listová, vitamin E, vitamin K) a minerálů (vápník, hořčík, železo, měď, zinek, mangan a selen) a je dobrým základem pro nízkokalorickou a vyváženou stravu. Na rozdíl od bílé rýže je po sklizni zbavena pouze nejedlé vrstvy, tedy slupky, díky čemuž hnědá rýže obsahuje více vitaminů a minerálů než klasická bílá rýže. Mezi výhody hnědé rýže patří také její nízký glykemický index (cca 55).
- Divoká rýže: Říká se jí také indiánská rýže, vlastně ale o žádnou rýži nejde. Ve skutečnosti jde o semena severoamerické vodní trávy. Pro divokou rýži je charakteristický nízký obsah tuku a vysoký obsah bílkovin, což z ní činí významný zdroj živin. Kromě toho je bohatá na vlákninu. Z minerálních látek obsahuje především hořčík, vápník, železo, draslík, zinek, měď, mangan a fosfor. Dále je bohatá na širokou škálu vitamínů, jako jsou vitaminy A, K, B a E, který působí jako významný antioxidant. Její antioxidační vlastnosti však ještě zesilují flavonoidy, fenolické kyseliny a fytosteroly. Mezi hlavní přínosy divoké rýže patří kromě jejích antioxidačních účinků i zlepšení kvality kloubní a kostní tkáně, pozitivní vliv na zdraví pokožky a vlasů, protizánětlivé a protialergické účinky, snížení špatného cholesterolu a rovněž podpora správné funkce trávicího systému.
Podle výzkumů na myších divoká rýže účinně zmírňuje abnormální metabolismus glukózy a inzulinovou rezistenci u potkanů, a to i v případě, že konzumovaná strava má vysoký obsah tuku a cholesterolu. To potvrdila i studie z roku 2020 zaměřená na modulaci střevního mikrobiomu prostřednictvím konzumace divoké rýže.
Kakao: Snižuje cholesterol a vysoký krevní tlak, pomáhá při cukrovce a je dobré i na spánek
Předpokládá se, že průkopníkem v používání kakaa byla mayská civilizace ve Střední Americe. Mayové pěstovali kakaovníky zhruba kolem roku 400 n. ...
Vhodné alternativy k rýži
Kromě rýže můžete ve svém jídelníčku experimentovat i s dalšími obilovinami, které patří mezi zdravé potraviny doporučované při diabetu. Patří mezi ně zejména:
- ječmen,
- bulgur,
- quinoa,
- proso,
- pohanka.
Zdroje: healthline.com, dále dle textu
Foto: rawpixel.com/Freepik
13433