Bis Bis

Cukrovka a mléčné výrobky: Mléko prospívá střevům, zatímco sýry ne. Skvělou volbou jsou zakysané výrobky

Cukrovka a mléčné výrobky: Mléko prospívá střevům, zatímco sýry ne. Skvělou volbou jsou zakysané výrobky
Nejzdravější variantou pro diabetiky jsou zakysané mléčné výrobky Zdroj: Pixabay

Mléko a mléčné výrobky jsou bohatým zdrojem důležitých živin. Různé mléčné výrobky ale mají různý vliv na lidské zdraví. Zatímco některé jsou pro lidské zdraví velmi zdravé, jiné nám neprospívají. Vědci teď například zjistili, že pití více mléka vede ke zvýšení počtu dvou typů bakterií, které podporují zdraví střev, zatímco vyšší konzumace sýra naopak snižuje úroveň prospěšných druhů bakterií.

Mléko a mléčné výrobky jsou důležitou součástí jídelníčku, ať už kvůli obsahu kvalitních bílkovin, ceněného vápníku, nebo příznivých bakterií, které najdeme v zakysaných mléčných produktech. Kromě toho obsahují také určité množství přirozeně se vyskytující laktózy, což je mléčný cukr. Přítomnost laktózy ale rozhodně není důvodem pro vyřazení mléčných výrobků z jídelníčku. Výjimkou jsou samozřejmě lidé, kteří trpí laktózovou intolerancí. Pozor je potřeba dát spíše na přidané cukry v různých mléčných výrobcích.

Diabetici s nadváhou či obezitou by měli volit odstředěné nebo polotučné mléko, jogurty s obsahem tuku do 3 % a nízkotučné tvarohy. Zcela vyřadit by měli smetanu a výrobky s přidanou smetanou a tučné sýry.

Zdravá střeva pro zdravé tělo i mysl

Pro celkové zdraví organismu a zejména trávicího systému je klíčový zdravý střevní mikrobiom. Potvrdil to i nedávný výzkum, z jehož závěrů vyplývá, že zdravý mikrobiom může pomoci snížit riziko onemocnění souvisejících s trávicím traktem, jako je syndrom dráždivého tračníku (IBS), dráždivý tračník (IBD) a syndrom děravého střeva.

Různé potraviny přitom ovlivňují střevní mikrobiom různými způsoby. Například celé potraviny s vysokým obsahem vlákniny mikrobiom podporují, zatímco některé ultra zpracované potraviny mohou mít negativní vliv.

Víme, že mikrobiom – včetně bakterií, plísní, virů a dalších mikrobů, které přirozeně žijí v našich střevech, je důležitý pro naše celkové zdraví, funkci imunitního systému a různé zdravotní stavy,“ uvedla lékařka Li Jiao z gastroenterologického oddělení na Baylor College of Medicine. „Naše strava ovlivňuje naše zdraví prostřednictvím střevní mikroflóry, přinejmenším částečně. Pokud plně porozumíme tomu, jak potrava ovlivňuje biliony bakterií v našich střevech, můžeme lépe udržovat zdraví střev, celkové zdraví a poskytovat výživová doporučení založená na důkazech. V budoucnu bychom mohli využívat přístupy k výživě šité na míru k prevenci a zvládání nemocí,“ vysvětlila.

Lněné semínko je zdravé pro srdce a při cukrovce. Je ale potřeba namlít ho

Lněné semínko lze koupit prakticky v každé prodejně zdravé výživy. K dostání bývá ve formě celých semínek, ale dá se koupit i namleté. Mleté, ...

Mléko, mléčné výrobky a střevní mikrobiom

Vědci pod vedením lékařky Li Jiao nyní zjistili, že různé druhy mléčných výrobků zřejmě ovlivňují střevní mikrobiom odlišně. Pozorovali například, že pití většího množství mléka je spojeno se zvýšením počtu dvou typů bakterií, které mohou podporovat zdraví střev, zatímco konzumace většího množství sýrů naopak snižuje hladinu jiného prospěšného typu bakterií. Nová studie byla nedávno zveřejněna v časopise Nutrients.

Rozhodli jsme se studovat mléčné výrobky a jejich vliv na střevní bakterie ze dvou hlavních důvodů,“ vysvětlila lékařka Jiao. „Zaprvé se předpokládá, že fermentované potraviny ovlivňují střevní mikrobiotu. Mnoho mléčných výrobků, jako jsou jogurty a sýry, jsou fermentované potraviny. Zadruhé, stále se vedou diskuse o tom, zda jsou mléko a sýry dobré pro naše zdraví. Cílem studie bylo poskytnout více biologických důkazů o vlivu mléka a sýrů na zdraví.“

Čirok: Zdravá bezlepková obilovina s antidiabetickými vlastnostmi

Čirok pochází ze střední Afriky a byl domestikován kolem roku 8000 př. n. l. v Etiopii a Súdánu. Později se rozšířil do východní a jižní Afriky. ...

Mléčné výrobky vhodné pro diabetiky

Na jídelníčku osob žijících s cukrovkou by neměly chybět zakysané mléčné výrobky, jako je kefír, acidofilní mléko, jogurt, nebo mléčný zákys. Zakysané mléčné výrobky v přírodní variantě bez dochucení cukrem či ovocnou příchutí nabízejí při relativně nízké energetické hodnotě vysoký obsah plnohodnotných bílkovin, vápníku a vitaminů prospěšných vašemu tělu. Kyselé prostředí způsobené bakteriemi mléčného kvašení navíc zlepšuje vstřebatelnost vápníku, využití vitaminu K a železa. To vše má příznivý vliv na metabolické procesy v těle, nervovou soustavu, krvetvorbu a jiné.

Skvělou volbou jsou bezesporu jogurty. Ze závěrů metaanalýzy 13 studií zaměřených na konzumaci mléčných výrobků vyplývá, že konzumace jogurtu je součástí zdravé stravy a může snížit riziko vzniku diabetu 2. typu u zdravých a starších dospělých osob, což potvrdil i americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv, který vloni v březnu oznámil, že povolí výrobcům jogurtů uvádět, že jejich výrobky mohou předcházet diabetu 2. typu.

Skutečným elixírem zdraví je pak kefír. Dá se vyrobit z různých druhů mléka. Kefír obsahuje přibližně 60 unikátních druhů probiotik, která zlepšují zdraví střev a podporují trávicí procesy. Kefír obsahuje jen malé množství mléčného cukru. To znamená, že ho mohou konzumovat i jedinci, kteří mají intoleranci na laktózu. Ve skutečnosti výzkumy ukazují, že pití kefíru může skutečně pomoci zlepšit trávení a intoleranci laktózy. K dostání jsou i bezmléčné verze kefíru, ty ale nemají stejný výživový profil a výhody jako běžný kefír. Kefír zlepšuje trávení, podporuje zdraví srdce, přispívá ke zdraví kostí, má antibakteriální účinky, pozitivní vliv na imunitní systém, a navíc pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi.

Zdroje: cukrovka.cz, diastyl.cz, medicalnewstoday.com

14322

Diskuze k článku