![Jak moc znáte diabetes mellitus? Prověřte své znalosti!](https://www.diastyl.cz/wp-content/uploads/2022/06/shutterstock_2076411148-600x600.jpg)
Jak moc znáte diabetes mellitus? Prověřte své znalosti!
Pro diabetiky je nejlepší volbou libové maso a jeho alternativy. Tučné a zpracované maso obsahuje nezdravé tuky, které mohou zvyšovat hladinu cholesterolu a riziko srdečních onemocnění.
Bílkoviny z masa jsou pro lidské tělo velmi důležité, protože jsou kvalitní. Problémem je, že konzumace masa často souvisí s nadměrným příjmem tuků, přičemž se může jednat jak o tuk použitý při přípravě masného pokrmu, tak o skrytý tuk přítomný v samotném mase.
Diabetici mohou v rámci svého jídelníčku sáhnout po všech druzích masa, s výjimkou tučných druhů. Nicméně je potřeba mít na vědomí, že i maso označované jako „libové“ nějaké tuky obsahuje. Kromě obsahu tuků musí diabetici při konzumaci masa sledovat i obsah sacharidů a soli. Konzumace masa ve vyváženém množství a v kombinaci s dalšími zdravými potravinami a správnými stravovacími návyky může přispět k celkově zdravějšímu životnímu stylu.
Bylo by chybou příliš zjednodušovat. Kromě druhu masa totiž závisí i na části zvířete, ze kterého daný kus masa pochází. A proto se může stát, že libové vepřové bude obsahovat méně tuku než některé tučnější části drůbeže, jako je například tak oblíbená křupavá, krásně propečená kůžička kuřete či kachny.
Pojďme se podívat, jak jsou na tom jednotlivé druhy masa z hlediska libovosti, tedy obsahu tuku:
Róza byla, jak sama říká, tatínkova princezna. Ačkoliv měla blízko i k mámě, s otcem to bylo na úplně jiné úrovni. Řešila s ním dokonce i to, ...
Na jídelníček diabetiků nepatří maso s vysokým obsahem tuku a zpracované maso. Tučné maso obsahuje 28 g tuku a 350 kcal ve stogramové porci. Mezi tato masa patří: hovězí kližka, hovězí pupek, vepřový bok, mleté vepřové maso, zpracované maso (salámy, klobásy, párky, lančmít, paštiky apod.)
Ryby naopak na jídelníček diabetiků rozhodně patří. Mají totiž optimální skladbu mastných kyselin (zejména obsahují zdravé omega-3 mastné kyseliny). Stejně tak i jiné plody moře, jako jsou korýši (například langusty, krabi nebo humři) či měkkýši (chobotnice, šneci, mušle apod.), mají vysoký obsah bílkovin a současně jen malé množství tuků a sacharidů. A mají ještě jedno plus: obsahují cenné minerály a stopové prvky, například selen a jód.
Zdravé omega-3 mastné kyseliny
Podle některých výzkumů mohou tučné ryby s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin přispívat ke snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění.
Mezi druhy ryb, které je vhodné zařadit, patří:
Losos je superpotravina
Losos je bohatý na zdravé omega-3 mastné kyseliny, díky nimž pomáhá snižovat riziko srdečních onemocnění a zánětů, které jsou častými komplikacemi diabetu. Navíc má vysoký obsah bílkovin, vitaminu B12 a selenu. Má výbornou chuť, je masitý a krásně aromatický, takže je skvělou volbou jak pro předkrm, tak i hlavní jídlo.
Banány jsou bohaté na zdraví prospěšné látky. Obsahují širokou škálu vitaminů, včetně vitaminů B, E a kyseliny listové, a také důležité minerály, ...
Závěr je tedy poměrně jednoznačný: Diabetici mohou do svého jídelníčku zařadit libové maso, ryby, případně rostlinné alternativy, jako je tofu a seitan. V každém případě by se měli vyhnout masu s vysokým obsahem nasycených nebo transmastných tuků, aby snížili riziko vysoké hladiny cholesterolu a srdečních onemocnění. Důležité je také zvolit správný druh přípravy masa. Mezi vhodné úpravy patří dušení, vaření ve vodě, vaření v páře, případně grilování bez tuku.
Zdroj: medicalnewstoday.com, dále dle textu
32217