Cukr prý náladu nezlepšuje. Vědci vyvrací zažitou představu.

Cukr prý náladu nezlepšuje. Vědci vyvrací zažitou představu.

Vědci dokázali, že konzumace cukru nejen, že nezlepšuje náladu, ale vede naopak k tomu, že se lidé cítí unavení a hůře se koncentrují.

Ve studii byla vyhodnocena data od více než 1 200 lidí, ve snaze ověřit, jaký vliv mají sacharidy na náladu testovaných osob. Sledovala se celková nálada, včetně stavů bdělosti, klidu, spokojenosti, hněvu, zmatku, deprese, únavy, napětí a vitality. Výsledky výzkumu překvapily – zjistilo se, že sacharidy během 30 minut po jejich konzumaci výrazně zvyšují únavu a během jedné hodiny po jejich snězení výrazně snižují bdělost a zhoršují koncentraci. Vědci tak touto studií vyvrátili všeobecně uznávaný fakt, že konzumace cukru zlepšuje náladu a dodává tělu okamžitou energii.

Dr. Konstantinos Mantantzis z Humboldtovy univerzity v Berlíně, který studii vedl, vysvětluje: „Myšlenka, že cukr může zlepšit náladu, je v kultuře zakořeněna natolik, že lidé na celém světě konzumují sladké nápoje, aby byli více pozorní a bojují tak proti únavě. Naše zjištění však ukazují, že taková tvrzení nejsou opodstatněná. Navíc, pokud se člověk cítí unavený, konzumace cukru může tyto pocity ještě více prohloubit.“ Dr. Sandra Sünram-Lea z výzkumného týmu dodává: „Naše zjištění ukazují, že sladké nápoje nebo rychlé občerstvení plné sacharidů neposkytují rychlé doplnění paliva. V jejich konzumaci bychom tedy měli být ostražití a dbát pravidel racionálního stravování a zdravého životního stylu.”

Zdroj: diabetes.co.uk

382

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku