Cukety všude, kam se podíváte? Zužitkujte je ve fit receptu na jemný koláč s čokoládovou polevou!
Cuketová sezóna je v plném proudu a mnohým z nás se tato zelenina hromadí v šuplíku lednice. Pokud si už nevíte rady, jak cuketu využít, vyzkoušejte následující recept na vláčný koláč, který nejenom skvěle chutná, ale zároveň neohrozí vaši dietu ani zdravý životní styl.
Cuketa je ve své variabilitě geniální zelenina – využít se dá totiž na všechny možné způsoby, naslano i na sladko. Je to způsobeno tím, že její chuť je spíše nevýrazná, a tak snese i velkou dávku koření a bylinek. K tomu všemu má i spoustu zdravotních benefitů, které ocení každý z vás. V první řadě dokáže hojit střevní výstelku, posiluje imunitní systém a brání překyselování organismu. A protože obsahuje 90 % vody, pročišťuje také ledviny, je i účinným pomocníkem při hubnutí (100 g obsahuje pouhých 20 kalorií).
ZAJÍMAVOST: Cuketa je kromě jiného “dobrým společníkem” při léčbě diabetu 2. typu. Pomáhá totiž ke stabilnější glykémii tím, že reguluje hladinu cukru v krvi.
Suroviny:
- 350 g cukety
- 200 g sladila dle preferencí
- 250 g hladké špaldové mouky
- 2 vejce
- 200 ml roztaveného kokosového oleje
- 100 ml vody
- 2 lžíce kakaa
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- džem dle chuti (s nízkým obsahem cukru)
- 100 g hořké čokolády
Máte chuť na něco dobrého? Upečte si piškotový moučník s želé a jahodami
Jahody jsou přímo nabité vitamíny a minerály, jako je draslík, mangan a hořčík. Obsahují také kyselinu listovou, kterou ocení především ...
Postup:
- Cuketu oloupejte, nastrouhejte na jemném struhadle do mísy, posolte a nechte minimálně 15 minut “vypotit”.
- Mezitím si smíchejte všechny suché ingredience, tj. sladidlo (kokosový cukr, Xylitol nebo Erythritol), špaldovou mouku, kakao, vanilkový cukr a prášek do pečiva.
- Dále přidejte kokosový olej (můžete nahradit jiným olejem), vejce, vodu a úplně nakonec přimíchejte vymačkanou cuketu.
- Pekáček o rozměru 30 x 20 cm vyložte pečicím papírem a vlijte do něj těsto. To pak pečte 20 minut při teplotě 180 °C.
- Ještě vlažný koláč potřete vybraným džemem s nízkým obsahem cukru a polijte kvalitní hořkou čokoládou rozpuštěnou s lžící kokosového oleje.
- Cuketový koláč podávejte po zchladnutí s oblíbeným nápojem.
Dobrou chuť.
Zdroj: recept autorky Lucie
5749