Cuketa je zázrak přírody. Padne do sladkého perníku i naslano do placek

Cuketa je zázrak přírody. Padne do sladkého perníku i naslano do placek
Cukety jsou geniální ve své variabilitě Zdroj: Freepik

Ve své variabilitě geniální zelenina, jejíž sezóna je právě teď v plném proudu, se určitě hromadí nejednomu z nás v lednici. Přitom právě cuketa se dá využít nasladko i naslano, a to díky své příliš nevýrazné chuti, která se snese s čokoládou i pořádnou dávkou koření. Navíc její kalorický profil a zdravotní benefity ocení všichni diabetici i „dietáři“.

V letní sezóně se nezdravíme pozdravem, ale rovnou se ptáme: „Nechceš cuketu?“ Pokud si tedy nevíte rady, jak cuketu správně využít, vyzkoušejte ji v perníku, který nejenom skvěle chutná, ale zároveň neohrozí ani vaši dietu, ani zdravý životní styl.

Pod drobnohledem

Cuketa patří do čeledi tykvovitých a její název „zucchini“ pochází z italštiny – doslova znamená malá dýně. Její barva může být od tmavě zelené přes strakatou až po méně známou žlutou odrůdu. Její předci pocházejí ze Střední Ameriky, ale vyšlechtěna byla u nás v Evropě.

Co obsahuje?

Cuketa obsahuje velké množství vitamínů a minerálů – především tedy vitamínu A, B, C, E a K a z minerálů je v této zelené plodině nejvíce obsaženo hořčíku, draslíku, vápníku a zinku. Můžete v ní také ale nalézt beta-karoten a slušnou dávku vlákniny.

Cuketa je však ceněna pro svůj kalorický profil je velmi nízkokalorickou a lehce stravitelnou zeleninou, a stává se tak čím dál častěji vyhledávanou zeleninou všemi výživovými poradci.

Energie na 100 g

    • Kcal: 19
    • Tuky: 0,4 g
    • Bílkoviny: 1,6 g
    • Sacharidy: 2,2 g
    • Vláknina: 1,1 g

Zajímavost: Cuketa je z 90 % tvořena vodou, a je tak možné ji započítat do svého denního příjmu tekutin.

Čemu pomáhá?

V první řadě dokáže hojit střevní výstelku, posiluje imunitní systém a brání překyselování organismu. Tím, že je schopna odvádět škodlivé látky z těla a má minimum kalorií, hodí se také k filozofii zdravého hubnutí a detoxikace těla.

Cuketa, díky vitamínu A, chrání naše střeva a sliznice před nemocemi – posiluje je, chrání a v kombinaci s dalšími živinami vytváří v trávicím prostředí tu správnou mikroflóru. Je tak vhodná i v případě zažívacích potíží. Dále:

  • aktivuje látkovou přeměnu v buňkách,
  • zvyšuje výkonost mozku a schopnost soustředit se,
  • působí uklidňujícím způsobem na naše nervy,
  • zvyšuje schopnost metabolizovat bílkoviny v těle,
  • posiluje svaly a srdce,
  • působí jako skvělý „detoxikátor“,
  • posiluje sliznice a příznivě působí na únavu očí.

Cuketa a diabetes

Cuketa, kromě jiného, je dobrým společníkem při léčbě diabetu, a to především 2. typu. Pomáhá totiž se stabilnější glykémií, a to díky přítomnosti hořčíku a zinku, který má schopnost regulovat cukr v těle. Navíc je díky obsažené vláknině cuketa schopna zamezit vysokému nárůstu hladiny cukru. Její obsah kalorií navíc zamezuje obezitě a vysokým hladinám cholesterolu.

Jedlé dárky pro diabetiky: Flaškou neurazíte, oříšky nadchnete a cukrem překvapíte

Na začátek je potřeba říct, že byste měli jakoukoliv diagnózu respektovat a nekupovat dárky bezhlavě. Kornoutek s čokoládou a bonbony by potěšil ...

Její využití v kuchyni

Cuketa je opravdu variabilní plodina, kterou můžete využít v pikantních pokrmech, s masem, syrovou v salátu, ale i ve sladkých moučnících – jako jsou různé koláče a perníky. I její příprava je možná na několik způsobů – je možné ji dusit, smažit jako řízky, přidat do polévek nebo grilovat.

Vybírejte spíše menší kusy, které neobsahují takový nadbytek tekutiny. Je skvělé, že pokud je pořádně umyjete, můžete je konzumovat i se slupkou, ve které se nachází nejvíc živin.

Fakt: Nikdy nekonzumujte cuketu, která je hořká. Za to mohou tzv. kukurbitaciny, které mohou způsobit těžké žaludeční obtíže.

Recept: Vláčný cuketový perník s čokoládovou polevou

Neuvěřitelně dobrý cuketový perník, u kterého neuvěříte, že je vhodný i do redukčního a diabetického jídelníčku? Máme!

Suroviny:

  • 350 g cukety
  • 180 g sladila
  • 250 g hladké špaldové mouky
  • 2 vejce
  • 100 ml roztaveného kokosového oleje
  • 100 ml vody
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 prášek do pečiva
  • džem dle chuti (s nízkým obsahem cukru)
  • 100 g hořké čokolády

Postup:

  1. Cuketu nastrouhejte na jemném struhadle do mísy, posolte a nechte minimálně 15 minut „vypotit“.
  2. Mezitím si smíchejte všechny suché ingredience, tj. sladidlo (kokosový cukr, Xylitol nebo Erythritol), špaldovou celozrnnou mouku, kakao a prášek do pečiva.
  3. Dále přidejte kokosový olej (můžete ale nahradit jiným olejem), vejce, vodu a úplně nakonec přimíchejte vymačkanou cuketu.
  4. Pekáček o rozměru 30 × 20 cm vyložte pečicím papírem a vlijte do něj těsto. To pak pečte 40 minut při teplotě 180 °C.
  5. Nezapomínejte, že perník má být uvnitř trochu lepivý.
  6. Ještě vlažný koláč potřete slabou vrstvou džemu s nízkým obsahem cukru a polijte kvalitní hořkou čokoládou, kterou rozpustíte se lžící kokosového oleje.

Dobrou chuť.

Zdroje: nzip.cz, healthline.com, spektrumzdravi.cz

2070

Diskuze k článku