COVID-19: Proč jsou diabetici v rizikové skupině?
Britský lékař Amir Khan odpovídá na otázku mnohých diabetiků - proč by mohla mít nemoc COVID-19 závažnější dopad právě na osoby s diabetem.
Lékař vysvětluje, že dlouhodobě vysoká hladina krevního cukru negativně ovlivňuje stav našeho imunitního systému, který pak není schopen dostatečně rychle reagovat na virus. Ten pak má v těle více času na replikaci a na to, aby se dostal do plic a způsobil tak respirační potíže, které mohou vyústit až v nutnost hospitalizace. Zároveň však Amir Khan uklidňuje, že koronavirus mohou samozřejmě překonat i lidé s různými zdravotními komplikacemi a obtížemi, jako je například diabetes. Vzhledem k výše uvedenému však všem diabetikům doporučuje, aby dbali na co nejlepší hladiny krevního cukru a snažili se o stabilní glykemie, aby nedocházelo ke zbytečnému zatěžování imunitního systému.
Zdroj: diabetes.co.uk
942
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný