Coca-colu na hypoglykemii? Raději Kofolu nebo džus.

Coca-colu na hypoglykemii? Raději Kofolu nebo džus.

Veřejnost tlačí na výrobce nápojů, aby omezili jejich sladkost nebo množství přidaných chemických látek. Receptury se proto poslední dobou mění a co fungovalo dříve, nemusí mít stejné účinky dnes.

“V naší ordinaci jsme již coca-colu na hypoglykemii přestali pacientům doporučovat,” říká vedoucí lékařka diabetologické centra DIAvize, MUDr. Marta Klementová. “Lepší je kofola nebo džus,” dodává. V receptuře na coca-colu došlo totiž ke změně sladidla. Sacharózu vystřídal levný glukózo-fruktózový sirup, který je nechvalně známý tím, že podporuje obezitu a zhoršuje fungování inzulinu v těle. Také nemá dostatečně rychlý nástup, což je při hypoglykemii zásadní.

Fruktóza, kterou přirozeně obsahuje ovoce, naše tělo nezatěžuje. Postarají se o to vláknina a enzymy, které ovoce obsahuje a které pomáhají fruktózu zpracovat. Glukózo-fruktózový sirup vyrobený chemicky z obilného škrobu nebo kukuřice se však chová v našem těle jinak.

Jak v nedávné době vyplulo na povrch, složení výrobků v jednotlivých zemích nemusí být stejné. Záleží proto i na tom, kde nápoje koupíte. Pokud si nejste jistí, zkontrolujte etiketu.

1481

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku