Čokoládový dort
Ve staročeské kuchyni byly základními surovinami pro výrobu sladkých zákusků „dárky ze zahrad a okolních lesů“. Jablka, hrušky, jahody, brusinky či rozinky - to vše pak zručné ruce hospodyněk, našich prababiček, zpracovávaly v rozličné ovocné směsi.
Na své si přišly také oříšky. Na venkově se používaly zejména ty, které rostly v okolí stavení, tedy lískové a vlašské. Mandle byly nákladné, ale i ty si nacházely cestu na tradiční staročeský stůl. Jen pro zajímavost, chtěla-li hospodyňka uchystat marmeládu s ořechovou příchutí, mnohdy například k meruňkám vkládala po jedné meruňkové pecce, která si s sebou nese jemnou mandlovou příchuť.
Před několika lety jsem propadla kouzlu raw dobrot, které mají stejný základ, a tak ze sušeného ovoce a ořechů mixuji těsta, rozehřívám kakaové máslo, a přimíchávám citrón a citrónovou kůru, a vyrábím například následující proteinové müsli tyčinky nebo výborný čokoládový dort. Dobrou chuť!
celkem: 12 porcí
1 porce – kcal: 289, tuky: 26 g, sacharidy: 16,5 g, bílkoviny: 3,5 g
Potřebujete:
- 250 g datlí
- 80 g mandlí + 25 g mandlí na posypání dortu
- 250 g kakaového másla
- 2 polévkové lžíce kakaa
- 1 banán
- 100 g jahod
Postup:
- Datle umixujte s mandlemi na lepivou hmotu, kterou vložte do dortové formy. Vytvoříte tak korpus.
- Na korpus rozložte plátky jahod.
- Kakaové máslo umixujte a roztopte buď ve vodní lázni, nebo v mixéru, který disponuje zahřívací funkcí.
- Zahřívejte hmotu zhruba 10 minut.
- Do rozehřátého másla vložte banán a kakao a směs mixujte na hladký krém. Tím přelijte korpus.
- Na závěr posypte dort nadrcenými mandlemi a nechte jej vychladit.
838
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný