Čokoládový dort

Čokoládový dort

Ve staročeské kuchyni byly základními surovinami pro výrobu sladkých zákusků „dárky ze zahrad a okolních lesů“. Jablka, hrušky, jahody, brusinky či rozinky - to vše pak zručné ruce hospodyněk, našich prababiček, zpracovávaly v rozličné ovocné směsi.

Na své si přišly také oříšky. Na venkově se používaly zejména ty, které rostly v okolí stavení, tedy lískové a vlašské. Mandle byly nákladné, ale i ty si nacházely cestu na tradiční staročeský stůl. Jen pro zajímavost, chtěla-li hospodyňka uchystat marmeládu s ořechovou příchutí, mnohdy například k meruňkám vkládala po jedné meruňkové pecce, která si s sebou nese jemnou mandlovou příchuť.

Před několika lety jsem propadla kouzlu raw dobrot, které mají stejný základ, a tak ze sušeného ovoce a ořechů mixuji těsta, rozehřívám kakaové máslo, a přimíchávám citrón a citrónovou kůru, a vyrábím například následující proteinové müsli tyčinky nebo výborný čokoládový dort. Dobrou chuť!

celkem: 12 porcí

1 porce – kcal: 289, tuky: 26 g, sacharidy: 16,5 g, bílkoviny: 3,5 g

Potřebujete:

  • 250 g datlí
  • 80 g mandlí + 25 g mandlí na posypání dortu
  • 250 g kakaového másla
  • 2 polévkové lžíce kakaa
  • 1 banán
  • 100 g jahod

Postup:

  1. Datle umixujte s mandlemi na lepivou hmotu, kterou vložte do dortové formy. Vytvoříte tak korpus.
  2. Na korpus rozložte plátky jahod.
  3. Kakaové máslo umixujte a roztopte buď ve vodní lázni, nebo v mixéru, který disponuje zahřívací funkcí.
  4. Zahřívejte hmotu zhruba 10 minut.
  5. Do rozehřátého másla vložte banán a kakao a směs mixujte na hladký krém. Tím přelijte korpus.
  6. Na závěr posypte dort nadrcenými mandlemi a nechte jej vychladit.

838

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku