Čokoládové brownies s fazolemi
Podlehli jste dezertu zvanému brownies a stále hledáte tu nejchutnější variantu? Pak je tento recept bez mouky a bez cukru právě to, co jste hledali. To, že jsou v něm fazole, nepoznáte. V těstě však platí za velmi důležitou surovinu. Proč?
Fazole mají v tomto receptu za úkol nahradit sacharidovou složku. Díky této superpotravině má recept nižší glykemický index, který ocení pacienti léčící se s diabetem (hladina glykémie v krvi stoupá nahoru postupně, ne zpříma). Dále tento moučník obsahuje vysoké množství vlákniny, a právě díky fazolím i poměrně vysoké procento bílkovin.
Tip: Upečený dezert dozdobte řeckým jogurtem nebo skyrem – tím bude procento bílkovin v receptu zastoupeno ještě o něco více.
Co budete potřebovat?
- 300 g červených nebo černých fazolí (z plechovky nebo předvařené)
- 20 g kakaa
- 60 g ovesných vloček
- 130 g medu (lze nahradit datlovým sirupem, Xylitolem nebo Erythritolem)
- 1 lžička vanilkového extraktu (lze vynechat, či nahradit pravou vanilkou)
- 1 lžička prášku do pečiva
- 200 ml polotučného mléka
- 80 g vysokoprocentní čokolády
- hrst čerstvého ovoce (např. maliny)
- špetka soli
Luštěniny jako superpotravina: Proč by neměly chybět v diabetickém jídelníčku?
Konzumace luštěnin pomáhá předcházet inzulínové rezistenci. Luštěniny obsahují sacharidy, velké množství bílkovin, vitamín B, vápník, fosfor, ...
Postupujte v následujících krocích:
Troubu předehřejte na 180 °C. Pokud máte fazole z konzervy, tak je sceďte a omyjte pod tekoucí vodou. Fazole v suchém stavu namočte přes noc do vody, poté vodu slijte, fazole properte a minimálně hodinu a půl povařte v čisté vodě. Poté dejte fazole do mixéru a přidejte k nim kakao, ovesné vločky, sůl, med, vanilkový extrakt, prášek do pečiva a mléko. Mixujte, dokud se všechny ingredience dokonale nepropojí. Pokud se vám bude zdát těsto příliš řídké, můžete jej zahustit lžící mandlové či kokosové mouky. Do vzniklého těsta nakonec přidejte nahrubo nasekanou kvalitní čokoládu. Nalijte hmotu do formy s pečícím papírem (o průměru cca 20 cm) a posypte malinami. Pečte 45 až 60 minut – po upečení se vám může zdát těsto nedopečené, avšak správné brownies má být trochu mazlavější.
Tip: Čerstvé maliny můžete nahradit jahodami nebo banánem. Možné je použít i lyofilizované ovoce – tedy to, které je sušené mrazem. Nepodléhá po čase zkáze, tak jako čerstvé ovoce, neobsahuje konzervanty a i přes proces sušení jsou v něm zachovány vitamíny a minerály.
Nutriční hodnoty na 1 z 8 porcí: 160 kcal, 25 g sacharidů, 5 g tuků a 5 g bílkovin.
Dobrou chuť.
Zdroj: jimezdrave.cz
1994