Čokoláda a cukrovka jdou dohromady, jen je potřeba zvolit správný druh a množství

Čokoláda a cukrovka jdou dohromady, jen je potřeba zvolit správný druh a množství
Hořká čokoláda bez přidaného cukru je vhodná i pro diabetiky, a navíc obsahuje zdravé polyfenoly Zdroj: Pixabay

Lahodné, božsky krémové kostičky, které se rozplývají v ústech a navozují pocit luxusu a rozkoše při každém kousnutí. Čokoláda. Dopřáváme si ji za odměnu a také ve chvílích, kdy nás přepadne splín nebo se cítíme být pod tlakem. Odolává se jí opravdu těžko, zvlášť když na nás televize denně chrlí záplavu reklam, které v nás dokážou vyvolat nutkání zvednout se z gauče a dojít si alespoň pro kousíček té dobroty. A proto je určitě dobrou zprávou, že i diabetici si mohou čas od času kousek čokolády dopřát, pokud ovšem sáhnou po té pravé.

Kakaové boby, ze kterých se čokoláda vyrábí, obsahují stimulanty, jako je kofein a theobromin, které mohou způsobovat mírné povzbuzení a zlepšení nálady. Látka nazvaná fenyletylamin zase zvyšuje hladinu endorfinů a serotoninu v mozku, což vede k pocitu štěstí. Takže to, proč je čokoláda pro člověka tak přitažlivá, už víme. Pojďme se tedy podívat, jaké možnosti mají diabetici, když si chtějí také trochu pochutnat.

Vítězem je… Hořká čokoláda!

Studie publikovaná v časopise Appetite prokázala, že lidé, kteří jedí hořkou čokoládu alespoň jednou týdně, mají nižší výskyt cukrovky a jsou cukrovkou méně ohroženi. Ale co když už cukrovku máte? Nevadí. I pro vás může mít hořká čokoláda své zdravotní výhody.

Podle této studie z roku 2015 totiž konzumace čokolády s vysokým obsahem kakaa a polyfenolů snižuje u osob s diabetem krevní tlak. Studie analyzovala osoby s diagnostikovanou cukrovkou II. typu, které po dobu osmi týdnů konzumovaly 25 gramů hořké nebo bílé čokolády denně. Ti, kteří jedli hořkou čokoládu, měli po osmi týdnech nižší krevní tlak než ti, kteří jedli bílou čokoládu, a měli rovněž sníženou hladinu cukru v krvi nalačno.

Prospěšností konzumace hořké čokolády bez přidaného cukru u dospělých osob s diabetem se zabývala i studie z roku 2022, která se zaměřila na vztah mezi hořkou čokoládou a glykémií.

Honí mě mlsná, ale mám cukrovku: Dopřejte si zdravé mlsání pro diabetiky

Pravda je, že diabetici to mají složitější. Najít zdravou pochoutku, která by lahodila tělu i duši, není úplně snadné. Ale v žádném případě to ...

Vždy bez přidaného cukru

Pokud tedy máte cukrovku a chcete si kousek čokolády dopřát, můžete. Jen dejte pozor, aby to byla čokoláda s minimálním obsahem kakaa 70 % a aby byla bez přidaného cukru (slazená stévií, erythritolem nebo inulinem). A samozřejmě mějte na mysli, že „kousek“ znamená opravdu jen kousek.

Historie čokolády

Lákadlo s názvem „čokoláda“ je tu odnepaměti. Tedy, přesněji řečeno, nějakých tři tisíce let. Už staří Mayové a Aztékové považovali kakaové boby za cennou komoditu a používali je jako platidlo.

Aztékové našli pro kakaové boby ještě další využití. Připravovali z nich nápoj xocoatl, který byl hořký a kořeněný. Konzumovali jej převážně vládci a také kněží v rámci rituálů, protože mu byly přisuzovány povzbudivé účinky a léčivé vlastnosti.

Když pálí žáha a babské rady nezabírají: Na vině jsou příliš kyselé žaludeční šťávy a reflux jícnu

Pálení žáhy neboli pyróza je problém, kterým trpí velká část dospělé populace. Poměrně často postihuje nastávající maminky během těhotenství. ...

Sladké chuti se čokoláda dočkala až poté, co ji španělský dobyvatel Hernán Cortés přivezl do Evropy. Zmlsaným jazýčkům Evropanů připadal nápoj příliš hořký, a proto jej začali vylepšovat přidáváním cukru a dalších ingrediencí. Čokoláda se stala oblíbenou pochoutkou podávanou na jídelních tabulích ve šlechtických sídlech. Průmyslové výroby se čokoláda dočkala v 18. a 19. století, kdy byly vynalezeny lisovací stroje na oddělení kakaového másla od kakaové hmoty. Čokoláda tak dostala podobu pevných bloků. Následné inovace v podobě vynálezu čokoládových tyčinek, mléčné čokolády a dutých forem čokolády přispěly k popularizaci čokolády na celém světě.

Dnes si můžeme pochutnat na čokoládě se všemi možnými i nemožnými příchutěmi. Kromě klasických ingrediencí, jako jsou ořechy, ovoce, karamel nebo káva, můžete vyzkoušet i čokoládu ochucenou kořením, jako je chilli, skořice nebo kardamom. A věděli jste, že čokoláda chutná skvěle v kombinaci se sýrem? Ne? Možná je správný čas začít trochu experimentovat!

Zdroje: abott.com, ncbi.nlm.nih.gov

25056

Diskuze k článku