Aplikace senzoru bez bolesti, námahy i stresu. Na co by se měl diabetik zaměřit?
Co znamená výraz „POSTPRANDIÁLNÍ GLYKEMIE“?
Myslíte si, že je pro diabetika důležité znát kromě glykemie nalačno i její hodnotu po snídani, po obědě či po večeři? A máte představu o té vaší? Pokusím se vám ukázat, proč má i měření po jídle význam.
Internetový slovník překládá výraz „postprandiální“ jako objevující se po jídle. Postprandiální glykemie pak znamená právě hladinu cukru v krvi po jídle. Lékaři většinou doporučují diabetikům kontrolovat „pojídlovou glykemii“ v odstupu 1 až 2 hodin od najedení. Já osobně říkám svým pacientům: „Změřte se přibližně za 1,5 až 2 hodiny po snídani (obědě, večeři) a sami uvidíte, co s vámi právě tohle jídlo udělalo. Budete pak vědět, jestli to bylo v pořádku, nebo si dát příště raději menší porci.“
Optimální glykemie v tomto intervalu je maximálně o 2 mmol/l vyšší než před jídlem. Při větším rozdílu jste nejspíše snědli více sacharidovou potravinu s vyšším glykemickým indexem. U diabetiků léčených inzulinem by mohla v tomto případě být i dávka denního inzulinu nedostatečná pro pokrytí požitých sacharidových jednotek.
SITUACE PRVNÍ: Karolína dnes jí to, na co má chuť.
Karolína je diabetička. Právě má volný den a nic se jí nechce řešit. Rozhodla se, že si dnes dá pauzu a pro jednou trochu povolí v diabetické dietě, kterou jinak dodržuje. Dá si jídla, která by asi neměla nebo běžně jen malou porci. Ale dnes má na ně prostě chuť! Podívejte se na křivku její glykemie od rána do večera.
SITUACE DRUHÁ: Karolína si hlídá sacharidy v jídle.
Včera si Karolína dopřála, odpočinula si. Dnes už je opět fit. Protože ví, že vysoké glykemie pro ni nejsou dobré, vrací se ke svému běžnému režimu i stravování, kdy si množství sacharidů v jídlech jako diabetička samozřejmě hlídá. Zelená křivka nám ukazuje, jaké glykemie má Karolína v této situaci.
Víte, co si můžete dovolit?
Pokud Karolína zvolní svůj režim sem tam na jeden den, ale většinu času si hlídá množství sacharidů, je to v pořádku. Jestli se ale váš běžný den podobá spíše Karolíninu prvnímu „červenému“ dni, pak vězte, že se to na vašem zdraví dříve nebo později projeví. Nejprve horšími výsledky glykemií a glykovaného hemoglobinu (dlouhého cukru), jednou ale i onemocněním srdce, cév, ledvin, očí nebo diabetickou nohou. A právě proto má smysl si alespoň někdy přeměřit glykemii i po jídle – abyste věděli, jestli je stej-
ně dobrá jako na zelené křivce, nebo vyskočila podobně jako na té červené příliš vysoko.
as. MUDr. Jarmila Jirkovská
3018
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný