Co je ketoacidóza a jak ji zvládnout?

Co je ketoacidóza a jak ji zvládnout?

Ketoacidóza je akutní komplikace diabetu. Vzniká u diabetika, kterému chybí v těle inzulin. Může být také prvním příznakem nástupu diabetu. V nejtěžších případech může jít o stav, který ohrožuje život, neboť vede ke kómatu, oběhovému kolapsu a selhání ledvin.

Jak vzniká ketoacidóza

Pokud buňky našeho těla nemohou dobře spalovat glukózu, začínají hledat náhradní zdroj energie, a to jsou v tomto případě tuky. Díky spalování tuků mohou buňky přechodně získat energii.
Při spalování tuků však vznikají v buňkách odpadní látky – ketony neboli ketolátky. Ty jsou pro tělo ve větším množství jedovaté, protože způsobují překyselení organismu. Nejznámější ketolátkou je aceton. Ketolátky se z buněk nejprve vyplavují do krve, a pak do moče.

Přítomnost a množství ketolátek se dá vyšetřit dvěma způsoby:

a) z moči – pomocí testovacích proužků, které se namočí do vzorku moči a podle barevné stupnice se odečte výsledek
b) z krve – prostřednictvím glukometrů, které tuto nadstandardní funkci nabízejí, za použití speciálních testovacích proužků

Postup pro úspěšné zvládnutí ketoacidózy

1. Měřit si glykémii, vyšetřovat ketolátky v moči
2. Pokračovat v aplikaci inzulínu
3. Pokračovat v běžném stravovacím režimu. Je vhodné zvolit lehčí jídla s menším obsahem tuků a bílkovin. I přesto, že diabetik cítí žaludeční nevolnost nebo nemá chuť do jídla, se doporučuje konzumace např. bílého pečiva, polévky, ovoce.
4. V případě zvracení kontaktovat lékaře, obvykle následuje ihned hospitalizace.
5. Při zvýšené teplotě je nutno zvýšit příjem tekutin, protože tělo ztrácí velké množství tekutin při pocení a močení.

 

 

4466

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku