Cizrnový guláš s kari
Suroviny: 1 sáček špenátových listů, 1 a 1/2 lžíce řepkového oleje, 1 velká cibule, asi 30 g čerstvého zázvoru, 1 jalapeňo paprička, 3 stroužky česneku, 1 lžíce zeleného kari, 3 středně velké mrkve, 1/2 květáku, 2 plechovky cizrny nebo 2 šálky předem uvařené cizrny, 2 plechovky loupaných rajčat, 1/4 šálku polotučného mléka, 1/4 šálku smetany na vaření, 1/3 šálku kokosového mléka.
Recept pro 8 osob.
1 porce obsahuje = 249 kcal,
tuky: 6,5 g, sacharidy: 36,3 g, bílkoviny: 11,2 g
Postup přípravy:
1. Špenátové listy omyjte a vložte do nádoby vhodné do mikrovlnné trouby. Přidejte lžíci vody a přikryjte. Mikrovlnnou troubu nastavte na nejvyšší výkon a asi 1–2 minuty vařte za občasného přerušení a promíchání. Listy nechte v cedníku okapat a zchladnout, po zchladnutí vymačkejte přebytečnou vodu a nasekejte nahrubo.
2. Olej zahřejte ve větší wok pánvi. Cibuli očistěte a nakrájejte najemno, zázvor oloupejte a nastrouhejte najemno, česnek očistěte a prolisujte. Papričku zbavte semínek a nakrájejte na tenké plátky. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli restujte na oleji, až zesklovatí. Poté přidejte zázvor, česnek, jalapeňo a kari a restujte ještě
asi 30 vteřin. Přidejte kolečka mrkve a asi 2 lžíce vody, zmírněte plamen na minimum, přikryjte a duste, dokud není mrkev měkká (pokud se voda odpaří, přidejte ještě trochu).
3. Mezitím si očistěte květák a rozeberte ho na malé růžičky. Když je mrkev měkká, přidejte květák a za občasného míchání duste dalších asi 5 minut, dokud není květák jemně křupavý.
4. Poté vmíchejte cizrnu, loupaná rajčata, kokosové mléko, polotučné mléko a smetanu. Na mírném plameni nechte nezakryté vařit za občasného míchání asi 15 minut. Vmíchejte špenátové listy, prohřejte. Podle chuti můžete mírně přisolit.
1223
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný