Cibulový koláč
Potřebujete: 250 g čerstvého listového těsta, 1 lžičku másla, 1 lžíci rostlinného oleje, 2 větší cibule, 100 g tvrdého strouhaného sýra 30% tuku, 2 vejce, 1 lžíci (asi 15g) zakysané smetany, 2 lžíce (asi 20 g) smetany (12%),1 prolisovaný stroužek česneku, špetku muškátového oříšku, 100 g strouhaného extra tvrdého sýra (např. GranMoravia), 150 g dušené šunky (nakr. na kostičky), sůl a pepř. Na ozdobu: 50g schwarzwaldské šunky a petrželku
Recept na 4 kusy
1 porce obsahuje 545 kcal,
tuky: 35 g, sacharidy: 28 g, bílkoviny: 27 g
Postup přípravy:
1. Troubu si rozehřejte na 175 °C. Dortovou formu vyložte papírem na pečení, položte na něj plát listového těsta a vidličkou jej propíchněte na několika místech.
2. Cibuli si očistěte a nakrájejte na výseče – osminky. Na pánvi rozehřejte olivový olej s máslem a na tuku opékejte cibuli až zesklovatí.
3. V míse smíchejte strouhaný sýr s vejci, zakysanou smetanou, smetanou a prolisovaným česnekem. Dochuťte solí,pepřem a muškátovým oříškem.
4. Na rozložené těsto v dortové formě rozmístěte opečenou cibuli a přelijte ji připraveným těstem. Navrch vše posypte strouhaným sýrem GranMoravia a pokrájenými kostičkami šunky.
5. Pečte v troubě po dobu 20–25 minut. Koláč je hotový,když se při zkoušce těsto nelepí na špejli.
6. Hotový koláč ozdobte petrželkou nebo sušenou šunkou.
Více receptů na www.diarecepty.cz.
2332
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný