Cibule: Přírodní lék při cukrovce, proti zánětům, na vysoký tlak i na kašel

Cibule: Přírodní lék při cukrovce, proti zánětům, na vysoký tlak i na kašel
Cibule obsahuje sloučeniny, které chrání proti rakovině a pomáhají při cukrovce Zdroj: Pixabay

Obyčejná cibule? Kdepak! Vůbec není obyčejná. Naši předci ji k léčení využívali mnohem více než my, kteří ji používáme většinou jen pod guláš – a na její mimořádné léčivé vlastnosti zapomínáme. Cibule má vysoký obsah vitaminu C, draslíku, zinku a železa a při nachlazení a zánětu průdušek je nedocenitelná. Obsahuje také antioxidanty, které přispívají k prevenci kardiovaskulárních chorob a rakoviny, a sloučeninu onionin, která působí protizánětlivě. Zdravotních potíží, s nimiž nám může cibule pomoci, je ale mnohem víc.

Cibule je levná, běžně dostupná a má obrovský potenciál jako léčebný prostředek. Dobrý pocit, že dělají něco pro sebe, mohou mít hlavně ti, kteří konzumují cibuli syrovou, například na chlebu s máslem nebo v zeleninových salátech. Bez léčivých látek ale není ani tepelně zpracovaná cibule. Například cibulový čaj je účinným lékem na onemocnění průdušek.

Cibule jako odvěký lék téměř na všechno

Cibule se k léčebným účelům využívá již tisíce let. Například atleti ve starověkém Řecku ji používali k čištění krve, římští gladiátoři si s ní potírali svaly, aby je zpevnili. Řecký lékař Hippokrates předepisoval cibuli pro její močopudné účinky, hojení ran a proti zápalu plic. Středověcí lékaři ji doporučovali ke zmírnění bolestí hlavy, při hadím uštknutí, proti plešatosti a u dalších nemocí. Tradiční lékaři ji předepisovali jako lék proti horečce, bolesti zubů, kašli, bolestem v krku, ale i při epilepsii, zácpě, revmatismu či svalových křečích.

Diabetická neuropatie: Vyčerpávající bolesti mohou vést až k depresím. Je nutný management cukrovky

Diabetická neuropatie je porucha periferních nervů způsobená cukrovkou nebo špatnou kontrolou hladiny cukru v krvi. Nejčastější typy diabetické ...

Zdroj živin a léčivých látek

Cibule má málo kalorií, ale spoustu vitaminů, vlákniny a minerálů. Je významným zdrojem vitaminu C, který pomáhá regulovat imunitní systém, tvorbu kolagenu a vstřebávání železa. Je také bohatá na vitaminy skupiny B, včetně kyseliny listové a vitaminu B6. Ty hrají klíčovou roli v metabolismu, jsou důležité pro tvorbu červených krvinek a mají pozitivní vliv na funkci nervů. Cibule navíc obsahuje draslík, který je zejména pro diabetiky skutečně nad zlato.

Draslík udržuje srdce v rytmu a odpovídá za správné hospodaření organismu s vodou. Draslík ovšem souvisí i s krevním tlakem a hraje důležitou roli při vytváření zásob cukrů a jejich přeměně na energii. Tím, že napomáhá k vytvoření rovnováhy a udržení optimálního poměru vody v tkáních, významně přispívá ke zdraví ledvin.

Kvercetin prospívá zdraví srdce a snižuje krevní tlak

Cibule je bohatým zdrojem antioxidantů, které mohou snižovat riziko srdečních onemocnění tím, že bojují proti zánětu a snižují hladinu triglyceridů. Antioxidanty jsou sloučeniny, které brání oxidaci, procesu, který může vést k poškození buněk a přispívat k nemocem, jako je rakovina, cukrovka a srdeční choroby.

V cibuli je například velké množství kvercetinu, flavonoidního antioxidantu a protizánětlivého prostředku, který má podle výzkumu obrovský léčebný potenciál a pomáhá mimo jiné snižovat krevní tlak a špatný cholesterol (LDL).

Kvercetin je důležitý pro prediabetiky a byly prokázány jeho antidiabetické účinky. Pomáhá regulovat rovnováhu cukru v krvi tím, že působí na buňky v tenkém střevě, slinivce břišní, kosterním svalstvu, tukové tkáni a játrech.

Cibule chrání proti rakovině

Kvercetin však zdaleka není jedinou prospěšnou látkou. Cibule obsahuje nejméně 17 druhů flavonoidů.

Zejména červená cibule obsahuje antokyany, rostlinné pigmenty ze skupiny flavonoidů, které dodávají červené cibuli její sytou barvu. Ty mohou chránit před cukrovkou, jak prokázala například studie z roku 2018, a dokonce i před některými typy rakoviny, jak vyplývá ze studie z roku 2017. Podle výzkumů může cibule chránit zejména před rakovinou žaludku a kolorektálního systému.

Cibule je také zdrojem onioninu, sloučeniny síry, která může snižovat vývoj nádorů a zpomalovat šíření rakoviny vaječníků.

Sůl nad zlato pro diabetiky neplatí. Příliš mnoho sodíku má negativní vliv na krevní tlak a srdce

Každému jedinci, kterému právě diagnostikovali cukrovku, překypuje hlava novými informacemi, které musí zpracovat. V první řadě se zpravidla ...

Proti nachlazení a při chřipce

Cibule má navíc antibakteriální účinky, posiluje imunitu, pomáhá při zánětech nosohltanu a respiračních infekcích. Pomáhá při léčbě:

  • kašle a rýmy,
  • zahlenění,
  • chrapotu,
  • angíny a chřipky,
  • zánětů průdušek.

Recept: Cibulový čaj na průdušky

Vyzkoušejte léty ověřený recept na cibulový čaj. Na jeho přípravu budete potřebovat 2 cibule a kousek zázvoru (cca 1 × 2 cm). Nakrájejte oloupané cibule na kostičky. Zázvor oloupejte a nastrouhejte. Vše dejte do kastrůlku a zalijte vodou, aby vše bylo asi 3 cm pod hladinou, a pak povařte zhruba 10 minut. Odstavte z plotny a nechte zchladnout. Přeceďte cibulový čaj přes cedník. Případně jej můžete ještě dosladit medem. Je ale důležité dávat med až do zchladlého čaje, jinak byste se připravili o živiny a léčivé látky, které jsou v něm obsažené.

Zdroje: healthline.com, diastyl.cz, ncbi.nlm.nih.gov, nature.com

60509

Diskuze k článku