Není mouka jako mouka. Diabetici musí vybírat velmi uvážlivě
Chutné jarní pomazánky vhodné nejen na Velikonoce
Zdroj: Shutterstock
V zimě přirozeně konzumujeme více těžkých a hutných jídel. Je to přírodní, po staletí osvědčená obrana těla na chlad, který nás v zimních měsících obklopuje. Je proto přirozené, že s nástupem jara chceme tělu trochu odlehčit a dopřát mu více čerstvé zeleniny. Tu můžete konzumovat například ve formě zdravých pomazánek. Inspirujte se.
Připravili jsme pro vás lehké a výživné recepty na čtyři jarní pomazánky, které přijdou vhod třeba i na blížící se Velikonoce. Pohoštění o těchto jarních svátcích v podobě smažených řízků, bramborového salátu s majonézou a tučných jednohubek totiž vyrovnané glykémii u diabetika rozhodně nepřidá.
Vajíčkovo-mrkvová pomazánka
- 6 uvařených a loupaných vajec
- 2 loupané mrkve
- 2 jarní cibulky (nebo jedna menší cibule)
- 2 lžíce zakysané smetany
- 1 lžíce majonézy
- sůl, pepř
Postup: Vejce i mrkve nastrouhejte najemno, cibulku nakrájejte na malé kostičky a vše smíchejte se zakysanou smetanou a majonézou. Podle chuti pomazánku osolte a opepřete.
Tip: Do studené kuchyně se mnohem lépe hodí červená cibule, která je méně štiplavá a mnohem sladší, než cibule žlutá.
Řepná pomazánka
- 100 g předvařené a loupané červené řepy
- 10 g loupaného křenu
- 250 g nízkotučného tvarohu
- sůl, pepř
Postup: Křen nastrouhejte najemno a přidejte ke kouskům řepy, kterou jste mezitím vložili do mixéru. Vše rozmixujte do jemného pyré. Přidejte tvaroh, dochuťte solí, pepřem a pečlivě promíchejte. Pomazánku podávejte třeba s celozrnným chlebem. Ozdobit můžete pomazané pečivo řeřichou (jak naklíčit řeřichu a jiná semínka se můžete dočíst zde).
Ředkvičková pomazánka
- 10 ks očištěných a omytých ředkviček
- 100 g bílého jogurtu
- 100 g nízkotučného tvarohu
- 1 jarní cibulka nebo menší cibule
- 2 loupaná vejce – uvařená natvrdo
- sůl, pepř dle chuti
Postup: Ředkvičky a vajíčka nastrouhejte do mísy na jemném struhadle, přidejte bílý jogurt, tvaroh, nadrobno nakrájenou cibulku a dochuťte solí a pepřem. Vše promíchejte a lahodná pomazánka je na světě!
Čokoládové brownies s fazolemi
Fazole mají v tomto receptu za úkol nahradit sacharidovou složku. Díky této superpotravině má recept nižší glykemický index, který ocení pacienti ...
Okurkový sendvič s tuňákovou pomazánkou
- 1 vařené a loupané vejce
- 1 lžíce bílého jogurtu
- 1 konzerva tuňáka v olivovém oleji
- 1 salátová okurka
- sladká mletá paprika
- 1 malý stroužek česneku
- sůl, pepř dle chuti
Postup: Vejce nastrouhejte najemno, přidejte bílý jogurt, scezeného tuňáka z konzervy, prolisovaný česnekový stroužek, dochuťte solí, pepřem, mletou paprikou a ingredience promíchejte. Následně nakrájejte omytou salátovou okurku na kolečka a každý plátek zeleniny namažte tuňákovou pomazánkou. Nakonec vrch přiklopte ještě jedním plátkem okurky a pochutnejte si na zdravých sendvičích.
Dobrou chuť.
Zdroj: recepty autorky a inspirace z jimezdrave.cz
2011