Cholesterol souvisí s produkcí inzulinu a pocity hladu
Vědci zkoumali, jaký vliv může mít cholesterol na uvolňování inzulinu beta buňkami slinivky břišní. Zjistili, že u lidí, kteří se potýkají s vysokým cholesterolem, dochází ke zvýšenému vyplavování inzulinu a současně se jim zvyšuje i pocit hladu. Proto trpí často nadváhou.
Cílem výzkumného týmu bylo lépe poznat receptory, které se nacházejí na beta buňkách slinivky břišní. Během průzkumu se jim podařilo objevit jeden konkrétní receptor označený jako GPR183, který má klíčový vliv na uvolňování inzulinu. Když je tento receptor aktivován, dochází v těle ke zvýšenému vyplavování inzulinu. Receptor přitom dokáže aktivovat specifická látka, která vzniká v důsledku toho, že játra metabolizují cholesterol.
Odborníci si myslí, že právě to je důvod, proč lidé se zvýšenou hladinou cholesterolu trpí často nadváhou. Vedoucí studie Albert Salehi, který působí na švédské univerzitě ve městě Lund, uvedl: „ Pokud se člověk potýká s vysokým cholesterolem, vzniká specifická látka, která má za následek zvýšené uvolňování inzulinu, což vede ke zvýšenému pocitu hladu a přibírání na váze. Pokud by se nám podařilo zablokovat vazbu receptoru GPR183 a tohoto metabolitu, dojde k lepší regulaci uvolňování inzulinu a ke snížení pocitu hladu.“
Vědci doufají, že výsledky studie pomohou v léčbě osob s diabetem 2. typu a usnadní snižování hmotnosti u obézních pacientů.
983
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný