Syndrom polycystických vaječníků může mít přímý dopad na rozvoj diabetu II. typu
Chcete v novém roce omezit příjem cukru? Spočítejte si, kolik ho vlastně potřebujete
Zdroj: Pixabay
Možná, že chcete prožít rok 2024 co nejzdravěji. A to je jistě chvályhodné novoroční předsevzetí. Všichni, kdo mají chuť měnit svůj životní styl, si zaslouží samozřejmě pochvalu. Ale opravdu víte, jak na to? Poradíme vám. A můžete začít hned teď.
Většina z nás si neuvědomuje, jak těžké je měnit návyky, které opakujeme už pěknou řádku let. Největší překážkou přitom nebývá nedostatek teoretických informací, ale neschopnost převést je do praktického života.
Množství cukru v jídelníčku české populace je často o dost vyšší, než praví doporučení. Pojďte se společně s námi v lednu zaměřit na to, jak příjem cukru alespoň trochu snížit. Po přeslazených Vánocích to půjde téměř samo. Naučte se postupně množství cukru ve vašem jídelníčku omezovat a zvykněte si na nové, vhodnější návyky.
Vánoční čočka trochu jinak: Čočková tortilla s hummusem, zeleninou a strouhaným tofu
Luštěniny vypadají tak obyčejně – a přitom je to superpotravina nabitá živinami a zdraví prospěšnými látkami. Luštěniny pro zdraví Vědci mají ...
Co jsou vlastně cukry?
Cukry patří do kategorie sacharidů, jedná se o mono- a disacharidy. Mluvíme-li o cukru, máme většinou na mysli cukr řepný, tedy sacharózu. Mezi cukry se řadí kromě sacharózy i glukóza, fruktóza, laktóza a některé další.
Kolik cukru potřebujeme?
Cukr jako takový naše tělo v podstatě nepotřebuje a měli byste se snažit jeho příjem omezovat na minimum. Jak se ale dozvíte později, cukr na nás číhá téměř všude a nelze ho z jídelníčku zcela eliminovat. U zdravých jedinců by měl přidaný cukr v jídelníčku tvořit maximálně 10 % z celkové energetické dávky (tzn. u ne příliš aktivních dospělých cca 50–60 g na den, což odpovídá zhruba 14 kostkám cukru), reálný příjem je však u většiny lidí o mnoho vyšší. Pokud máte diabetes, řiďte se radami vašeho lékaře.
Jak je možné, že cukru přijímáme tolik?
Možná, že čaj ani kávu nesladíte, sladkosti téměř nejíte, a přesto je cukru ve vašem jídelníčku nadbytek. Jak je to možné? Většina cukru se může skrývat už v potravinách, které kupujeme. To, že spoustu cukru obsahují limonády, bonbony a jiné sladkosti, asi už nikoho nepřekvapí. Ale ne vždy si uvědomujeme, že mnoho cukru zkonzumujeme i v podobě zdánlivě nevinných a někdy i „zdravě“ se tvářících potravin, jako jsou například některé ochucené mléčné výrobky, müsli tyčinky nebo snídaňové cereálie.
Jak zjistit přesné množství cukru ve výrobcích?
Sledujte složení na obale, jednotlivé složky se řadí sestupně dle obsahu, tzn. že složka, které je ve výrobku nejvíce, je na prvním místě. Čím dříve tedy ve složení narazíte na cukr, tím více ho ve výrobku bude. Cukr je ve výrobcích skryt i pod jinými názvy, účinek na náš organismus je však podobně negativní. Výrobky, u kterých ve složení najdete na předních místech glukózový sirup, glukózo-fruktózový sirup, dextrózu, glukózu, hroznový cukr, fruktózu, invertní cukr, kukuřičný sirup apod., nekonzumujte příliš často.
Nejlepším vodítkem je tabulka s výživovými hodnotami. Sledujte číslo u položky cukry (příp. z toho cukry), čím nižší bude, tím lépe. Toto číslo zahrnuje všechny cukry obsažené ve výrobku – tedy cukry přidané, ale i přirozeně se vyskytující. Nenechte se proto zmást, že například i v bílém jogurtu na nějaké cukry narazíte, nejedná se však o cukry přidané, ale přirozeně se vyskytující laktózu.
Ella Fitzgerald: Od nevěstince přes světovou slávu až po amputaci nohou kvůli cukrovce
„Zpívat a být šťastná,“ říkávala slavná jazzová hvězda, která mezi zpěv a štěstí kladla rovnítko. Podařilo se jí prorazit už v sedmnácti, pak už ...
Je vhodné používat „umělá“ sladidla nebo stévii?
Cukr je možné nahradit nekalorickými či nízkokalorickými sladidly, jako je aspartam, stévie, sukralóza a další. Sladidla jsou často diskutována s ohledem na jejich bezpečnost, ale všechna povolená sladidla jsou důkladně prozkoumána, a pokud je budete používat v přiměřeném množství, tak jsou bezpečná a nemohou vám nijak ublížit. Nicméně lepším řešením je si na sladkou chuť nezvykat, resp. jí postupně odvykat a po sladidlech sáhnout jen výjimečně.
Jak snížit příjem cukru?
Omezte konzumaci zejména těchto potravin:
- slazené nápoje (limonády, ochucené vody, šťávy), ovocné džusy
- sladkosti (sušenky, zákusky, sladké pečivo, čokoláda, zmrzliny, bonbony apod.)
- ochucené mléčné výrobky (ovocné jogurty, jogurtové nápoje, kefíry)
- některé müsli, instantní obilné kaše
- sušené ovoce, džemy, nadměrné množství čerstvého ovoce
Při vaření a pečení snižujte v receptech množství cukru a nahraďte ho vanilkou, skořicí nebo jiným kořením, využít můžete i nekalorických či nízkokalorických sladidel, lepší ale je sladké chuti si postupně odvykat.
Pozor i na ovoce!
Ovoce obsahuje cukr v podobě fruktózy, která se také řadí mezi cukry jednoduché. Pravda je, že ovoce oproti rafinovanému cukru obsahuje ještě vlákninu a celou řadu vitaminů a dalších prospěšných látek, své místo tedy ovoce v našem jídelníčku zcela jistě má, ale nemělo by se to s ním přehánět.
Vloni mi dal pod stromeček glukometr. Nemluvila jsem s ním čtrnáct dní
Marek je prostě veskrze praktický tvor, do ženské duše se holt neumí vcítit. I tu žádost o ruku před 30 lety zvoral. Já toužila po pokleknutí a ...
Hra s cukrem „na schovávanou“: mléčné výrobky
Vybíráte-li si mezi mléčnými výrobky zdravou svačinku, dejte si pozor na přidaný cukr. V bílém jogurtu ho nenajdete, jen přirozeně se vyskytující laktózu. Ovocné jogurty jsou na tom o poznání hůř a je potřeba mezi nimi vybírat na základě údajů v tabulce s výživovými hodnotami.
Zdroj: časopis DIAstyl,
autorizovaný článek užitý v původním znění a se souhlasem Ing. Hany Pávkové Málkové
6325