HemaGel Banner

Česnek obsahuje látky podobné inzulinu

Česnek obsahuje látky podobné inzulinu

Česnek je nedílnou součástí naší kuchyně a mnohá jídla by bez něj neměla tu správnou chuť. O jeho antibakteriálních vlastnostech již bylo napsáno mnohé. Víte však, že obsahuje látky, které jsou svými vlastnostmi podobné inzulinu?

 

Česnek setý (Allium sativum)

Tato zelenina se pěstuje na našich zahrádkách velmi často. Pochází z Orientu, ale dnes se používá ve všech evropských kuchyních.

Vliv česneku na hladinu cukru v krvi

Celá rostlina a zvláště pak rozetřené stroužky česneku mají velmi typický, aromatický pach a velmi ostrou chuť. Obsahuje silice, sirnou sloučeninu aliin, vitamíny, minerály a zejména jód. Aliin se aliinázou štěpí v antibakteriálně účinný alicin. V česneku někteří autoři popisují látky s vlastnostmi podobnými inzulinu.

Vliv česneku na hladinu cukru v krvi však není dostatečně prozkoumán. V běžně konzumovaných dávkách tento účinek není velký, jinak by česnek byl pro zdravé lidi nebezpečným kořením. Česnekem nelze nahradit dodržování diabetické diety, která je tím nejúčinnějším přírodním prostředkem v léčbě všech typů cukrovky.

Proti střevním parazitům i nadýmání

Pro léčebné účely se používá čerstvý, sušený, v prášku, který je zpracován do tobolek či tablet. Někdy se podává česnekový výluh v mléce. V lidovém léčitelství se využívají antibakteriální, antimykotické účinky. Česnek působí příznivě na zažívací trakt, upravuje střevní mikroflóru, mírně účinkuje proti střevním parazitům a zmírňuje nadýmání. Proto se užívá při průjmech v kombinaci s živočišným uhlím, při zácpě ke snížení plynatosti a jako podpůrný prostředek při infekčních onemocněních. Zvyšuje vylučování žluči, a tak snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Mírně snižuje krevní tlak, ovšem nelze jím nahradit lékařem předepsané léky proti hypertenzi (zvýšenému krevnímu tlaku).

Může vyvolat alergickou reakci i chudokrevnost

Při léčebném využití česneku se mohou projevit tyto nežádoucí účinky: závratě, podráždění sliznice úst, krku, žaludku, nevolnost, zvracení, podráždění kůže, alergické reakce (pocit ztíženého dechu až astmatické potíže, vyrážka apod.) Chronické užívání či požití vysokých dávek česneku může vést k poklesu produkce hemoglobinu (červeného krevního barviva) a způsobit chudokrevnost. U predisponovaných lidí vede nadužívání česneku k poklesu funkce štítné žlázy (netýká se malých dávek užívaných jako koření).

 

Česnek medvědí (Allium ursinum L.)

je planě rostoucí rostlina, rozšířená téměř po celé Evropě i ve Velké Británii. I v Česku roste běžně, hojněji na Moravě a v severovýchodní části Čech. Nejčastěji ho najdeme ve vlhkých lesích, hlavně luzích.

Jak ho poznáte?

Česnek medvědí je 10–20 cm vysoká bylina s podzemní cibulí. Ta je podlouhlá, 4–6 cm dlouhá a 1–2 cm tlustá. Šupiny na povrchu jsou bělavé až žlutavé. Listy jsou přízemní, řapíkaté. Květy připomínají květy póru, pažitky a jiných cibulovin. Z botanického hlediska jsou rozlišovány dva poddruhy, a to česnek medvědí pravý (Allium ursinum subsp. ursinum), který se vyskytuje spíše na západě, a česnek medvědí ukrajinský (Allium ursinum subsp. ucrainicum). U nás rostou oba, na Moravě a v severovýchodních Čechách spíše česnek medvědí ukrajinský, jinde v Čechách spíše česnek medvědí pravý. V místě, kde se areály poddruhů dotýkají, najdeme přechodné typy a směsné populace.

Podporuje trávení a snižuje krevní tlak

Celá rostlina obsahuje účinnou silici obsahující sirné složky a čpavek. Vedle silice jsou přítomny také vitamín C, fytoncidy, hořčiny a další látky. Obsahové látky v česneku medvědím regulují činnost žaludku, podporují trávení, snižují krevní tlak, urychlují hojení ran a vředů, uklidňují křeče hladkého svalstva a ničí střevní parazity. Česnek medvědí je používán jako léčivá rostlina, zelenina a pěstuje se i pro okrasu. Podporuje chuť k jídlu, trávení a krvetvorbu. Sbírá se nať na počátku květu, tj. v květnu, a cibule v srpnu a září. Čerstvou natí se koření bílé polévky, omáčky, masa apod. Podobně jako česnek medvědí lze v kuchyni využívat i jiné plané druhy, např. česnek viničný (Allium vineale).

MUDr. Mgr. Sylvie Špitálníková, Ph.D.

1839

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku