![Zácpa umí řádně potrápit: Její účinná prevence je ale poměrně snadná](https://www.diastyl.cz/wp-content/uploads/2023/09/pexels-anete-lusina-5723265-600x600.jpg)
Zácpa umí řádně potrápit: Její účinná prevence je ale poměrně snadná
Bez černého čaje si řada lidí neumí představit svou snídani. Někteří si šálek tohoto lahodného nápoje plného antioxidantů rádi dopřejí i k odpolední svačině, výjimkou není ani jeho ochucení mlékem dle britských zvyků. Víte ale, proč Britové pijí černý čaj s mlékem? A znáte zdravotní přínosy, které vám pravidelná konzumace černého čaje může přinést? Uvařte si šálek horkého čaje a pojďte společně s námi poodhalit jeho tajemství.
Černý čaj je skvělým nápojem nejen pro diabetiky. Svou chutí pohladí chuťové buňky, šálek horkého nápoje v zimě zahřeje, v létě si ho můžete dopřát ve vlažné či studené variaci pro osvěžení. Navíc obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek, a tak je jeho konzumace více než žádoucí.
Na úvod si pojďme vyvrátit jeden častý mýtus, a to ten, který tvrdí, že zelený a černý čaj rostou na dvou různých rostlinách. Tak tomu opravdu není – oba se vyrábějí ze stejné rostliny, a to čajovníku čínského (Camellia sinensis). Rozdíl je však ve způsobu zpracování, kdy za jeho barvu i specifickou chuť může oxidace. Po utržení se čerstvé listy čajovníku nechávají zavadnout, aby se odpařila voda a listy změkly. Následně dochází k jejich rolování, při kterém se naruší buněčná struktura a dojde k dalšímu uvolnění tekutin a enzymů, což umožní proces oxidace. Po správném provedení těchto kroků se listy dosušují horkým vzduchem, přičemž na výslednou kvalitu čaje má zásadní vliv právě správná oxidace, jakož i doba a teplota dosoušení. A je to právě oxidace, která tomuto čaji dodává jeho tmavou barvu, plnost a charakteristický nádech.
Také vám už vaše babičky říkaly, ať jíte mrkev, abyste měli zdravá očička? Měly pravdu. Mrkev je však dobrá nejen na oči, prospěje i v jiných ...
Pokud byste pátrali po tom, jak se na tento způsob zpracování čajovníkových listů přišlo, dostali byste se do hluboké historie Číny. Legenda praví, že do jedné z vesnic s čajovými zahradami vtrhlo vojsko právě v den, kdy vesničané sklidili listy na čaj. Vojáci však vyhnali místní obyvatele ze sušáren, ve kterých se sami usadili, a tak zůstaly sklizené listy ladem. Po několika dnech, kdy vojáci dostali rozkaz přemístit se jinam, se místní mohli vrátit do svých domovů a v sušárnách na ně čekaly zavadnuté, zoxidované listy. Mysleli si, že o svou úrodu přišli. Jeden z místních si však v zoufalství připravil nápoj i z tohoto „zkaženého“ čaje, aby následně zjistil, že chutná ještě lépe než ten čaj, který připravovali dosud. Začal proto zásoby tohoto zvláštního čaje prodávat na trhu a sklízel samé pozitivní reakce. Následující rok se proto rozhodl postup zpracování zopakovat, a vznikl tak černý čaj, který je v Číně ale dle barvy nálevu označován jako čaj červený.
Z Číny, kde černý čaj sloužil už od dob císaře Šen-nunga jako léčivý nápoj pro posílení zdraví a harmonizaci těla, se čaj postupně šířil po hedvábných stezkách i do dalších částí světa. Na jeho oblibu v Evropě měl vliv zejména anglický královský dvůr, kde se stal v 17. století jakýmsi trendem či módním symbolem mezi aristokracií. Čajové obřady se staly společenskou událostí a byly běžné při formálních společenských setkáních. V 19. století se pak zrodila tradice takzvaného čaje o páté, který zavedla Anna, vévodkyně z Bedfordu, kdy se podával s lehkým občerstvením mezi obědem a večeří.
Kromě cukru se však právě na anglickém dvoře rozšířil také zvyk pít černý čaj s mlékem. Důvody k tomuto ochucování se různí a jsou často předmětem dohad. Zatímco většina se přiklání k tomu, že mléko neutralizuje hořkost čaje, a tím ho zjemňuje, objevují se i teorie o obavách z poškození porcelánu. Luxusní porcelán byl velmi jemný, a tak nalití horké vody do něj představovalo riziko prasknutí. Proto se prý do porcelánového šálku nalilo prvně mléko, aby nalévaný čaj ochladilo. Navíc pak nedocházelo také k usazování skvrn z čaje na šálcích.
Jiné teorie uvádějí, že chudší rodiny si nemohly dovolit větší množství čaje, jelikož byl drahý, a tak ho „nastavovaly“ levnějším mlékem. V Británii pak prý poznáte podle přípravy černého čaje s mlékem, z jaké rodiny daný člověk pochází – nalije-li prvně do šálku mléko a pak čaj, řadí se mezi aristokracii, dolévá-li připravený čaj v šálku mlékem, pochází z chudších poměrů.
Ať už je pravý důvod pití čaje s mlékem jakýkoliv, nezpochybnitelným faktem je, že zjemňuje jeho chuť. Na to je ale na druhou stranu třeba myslet u jemnějších a delikátnějších druhů černého čaje, u kterých by mohlo mléko zcela pohltit jejich chuť. Mléko je proto vhodné přidávat jen do výrazných, silných černých čajů.
Irena žije s cukrovkou 2. typu již téměř pět let. Toto onemocnění jí lékaři diagnostikovali v jejích 51 letech. Naštěstí se jí podařilo podchytit ...
Černý čaj je nápoj plný antioxidantů a sloučenin, které s sebou nesou řadu zdravotních výhod. Není proto divu, že je vedle vody jedním z nejvíce konzumovaných nápojů na světě. Vyniká bohatým obsahem bioaktivních sloučenin, jako jsou polyfenoly, theaflaviny, thearubiginy, izoflavony, lignany a kumestany. Černý čaj pak také obsahuje více kofeinu než zelený čaj, ale méně než káva.
Jsou to právě bohaté obsahové látky, které z černého čaje dělají zdraví prospěšný nápoj. Černý čaj obsahuje velké množství polyfenolů (včetně katechinů, theaflavinů a thearubiginů), antioxidantů, jejichž konzumace může pomoci odstranit volné radikály a snížit poškození buněk v těle, což v konečném důsledku může pomoci snížit riziko chronických onemocnění. A právě theaflaviny a thearubiginy mohou být zajímavými sloučeninami pro diabetiky, jelikož výsledky studie, která byla prováděna zatím pouze na potkanech, ukázaly, že tyto sloučeniny snižují hladinu cholesterolu a cukru v krvi.
Dále může konzumace černého čaje přinést pozitivní vliv v následujících oblastech:
Flavonoidy, další antioxidanty obsažené v černém čaji, mohou prospívat zdraví srdce. Jejich pravidelná konzumace může pomoci snížit mnoho rizikových faktorů srdečních onemocnění, včetně vysokého krevního tlaku, vysokého cholesterolu, zvýšených hladin triglyceridů a obezity. Přehled studií z roku 2020 pak došel k závěru, že s každým šálkem čaje zkonzumovaným denně bylo o 4 % nižší riziko úmrtí na srdeční onemocnění, o 2 % nižší riziko srdečního infarktu a jiných kardiovaskulárních příhod, o 4 % nižší riziko mrtvice a o 1,5 % nižší riziko úmrtí ze všech příčin.
Další velká studie pak došla k závěru, že ti lidé, kteří denně pili čaj, měli o 8 % snížené riziko srdečních onemocnění a o 10 % snížené riziko závažných srdečních příhod, jako je srdeční infarkt, a to ve srovnání s těmi, kteří v předchozích 12 měsících čaj nepili.
Potýkáte-li se s vysokými hladinami škodlivého LDL cholesterolu, může pravidelná konzumace černého čaje pomoci. Alespoň k takovým závěrům došel přehled studií, který prokázal, že pití černého čaje významně snížilo hladiny LDL cholesterolu, a to o 4,64 mg/dl, přičemž výraznějšího efektu bylo dosaženo u osob s vyšším kardiovaskulárním rizikem.
Polyfenoly obsažené v černém čaji mohou pomoci udržovat zdravá střeva tím, že podporují růst dobrých bakterií a inhibují růst špatných bakterií. Kromě toho může černý čaj vykazovat antimikrobiální vlastnosti, které zabíjejí škodlivé látky a zlepšují střevní bakterie a imunitu tím, že pomáhají opravovat výstelku trávicího traktu – zde je však třeba dalšího výzkumu.
Cévní mozková příhoda je druhou nejčastější příčinou úmrtí na celém světě. Je proto zajímavé, že pití černého čaje může pomoci snížit riziko mrtvice. Alespoň k tomuto závěru došla prospektivní studie, jíž se účastnilo 365 682 osob. Ta po dobu 11 let sledovala souvislost mezi pitím čaje nebo kávy a rizikem mrtvice, demence a demence po mrtvici. Zajímavým výsledkem je, že lidé, kteří vypili alespoň dva šálky čaje, měli o 16 % nižší riziko cévní mozkové příhody ve srovnání s těmi, kteří čaj nepili.
Trápí-li vás hypertenze, i zde může černý čaj pomoci. Přehled studií došel k závěru, že pravidelný příjem čaje pomohl snížit systolický krevní tlak o 4,81 mm Hg a diastolický krevní tlak o 1,98 mm Hg u lidí s hypertenzí, přičemž ti, kteří pili čaj pravidelně déle než tři měsíce, zaznamenali ještě větší pokles systolického i diastolického krevního tlaku. K obdobným výsledkům došel i další přehled studií, který taktéž prokázal, že pití černého čaje významně snížilo jak systolický, tak diastolický krevní tlak ve srovnání s kontrolní skupinou, přičemž výraznější byly účinky u těch, kteří pili černý čaj déle než sedm dnů.
Těžit z výhod tohoto nápoje mohou také diabetici, jelikož pití černého čaje může pomoci snížit hladinu cukru v krvi po jídle, jakož i zlepšit citlivost na inzulín.
Díky obsahuje kofeinu a aminokyseliny L-theanin může konzumace černého čaje zlepšit bdělost a soustředění, a je tak vhodnou volbou nápoje, pokud potřebujete doplnit energii a zlepšit soustředěnost, aniž byste chtěli konzumovat velké množství kofeinu.
Pan Petr (83) se s námi o svůj příběh podělil již v loňském roce – tehdy se potýkal s nesnesitelnými bolestmi, jež mu způsobovaly právě bércové ...
Vzhledem k tomu, že černý čaj i přes své pozitivní přínosy obsahuje kofein, je třeba dbát na jeho umírněnou konzumaci. Zdraví jedinci by neměli konzumovat více než 4 šálky denně, přičemž obzvláště opatrné by měly být těhotné či kojící ženy, osoby s vysokým krevním tlakem či srdečními komplikacemi – v těchto případech je vhodné konzultovat pití černého čaje s ošetřujícím lékařem.
Černý čaj, resp. kofein, pak není doporučován také osobám s úzkostnými poruchami, glaukomem (kofein zvyšuje tlak uvnitř oka) či syndromem dráždivého tračníku. Zároveň by měly být obezřetné osoby léčící se s osteoporózou, jelikož pití černého čaje může zvýšit množství vápníku, který se vyplavuje močí.
Nejste-li si proto jisti, zda je pro vás černý čaj vhodný a zda jej můžete užívat na pravidelné bázi ve větším množství, konzultujte jeho konzumaci s vaším ošetřujícím lékařem, který zná dobře váš zdravotní stav.
Zdroje: healthline.com, webmd.com, hackberrytea.com, borntea.com, dále dle textu
4789