Candát v bylinkové strouhance s bramborovým pyré a zeleninou
Kdo jednou ochutnal rybu s bylinkovou nebo třeba chlebovou krustou, nechce už ji jinak připravenou. Je to naprostá delikatesa! Křupavá konzistence posypu je dokonalým parťákem k jemnému rybímu masu. A proč zvolit zrovna candáta? Jedná se o ušlechtilého „dravce“ s bílým pevným masem, které je velmi chutné a nemá ani moc kostí. Jako přílohu si můžete dopřát naše bramborové pyré a nakyslý, mátou provoněný zeleninový salát.
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 50 minut
Náročnost: **
Ingredience
Na rybu:
- 4 filety candáta
- 50 g másla
- 100 g strouhanky
- svazek hladkolisté petržele
- svazek máty
- ½ citronu
- sůl
- olivový olej
Na pyré:
- 500 g brambor
- 200 ml vlažné smetany ke šlehání (33 %)
- 150 g másla
- sůl
Na zeleninu:
- 1 červená cibule
- 1 červená paprika
- ½ hlávkového salátu
- 100 g cherry rajčat
- ½ citronu
- hrst máty
- olivový olej
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup:
1. Filety candáta omyjte, osušte papírovou utěrkou a osolte. Připravte si filety do pekáčku na pečicí papír.
2. Smíchejte rozpuštěné máslo s posekanými bylinami, citronovou šťávou a strouhankou.
3. Směs naneste na filety, zakápněte olivovým olejem a dejte péct do rozehřáté trouby na 180 stupňů na 10 minut.
4. Na pyré dejte vařit osolené brambory, dokud nezměknou, poté k nim přidejte máslo a polovinu smetany. Rozšlehejte a přidejte zbylou smetanu.
5. Do mísy si natrhejte omytý hlávkový salát, přidejte nakrájenou papriku, cibuli a cherry rajčata.
6. Zeleninu zalijte dresinkem z citronové šťávy, soli, pepře a olivového oleje a zasypte čerstvou mátou.
Tip: Pokud řešíte, kam vyrazit pro čerstvé ryby, je sázkou na jistotu Klatovská zpracovna ryb. V jejich sortimentu najdete taky 2 výrobky oceněné značkou kvality Regionální potravina.
Zdroj: www.akademiekvality
362
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný