Bylinkářka radí: Vyzkoušejte lichořeřišnici větší, léčivou bylinku s antibakteriálními účinky

Bylinkářka radí: Vyzkoušejte lichořeřišnici větší, léčivou bylinku s antibakteriálními účinky
Tinktura z lichořeřišnice velmi rychle zabírá zejména při zánětlivém onemocnění močového měchýře, dokonce i v chronickém, stále se vracejícím stavu, kdy již nezabírají ani antibiotika. Zdroj: Pixabay

Jedna z nejhezčích bylin, kterou si můžeme zpříjemnit jarní, letní i podzimní zahradu. Kvete oranžově, červeně i žlutě, list je sytě zelený, se svou typickou bělostnou hvězdou. Bylinka vykazuje velmi dobrou klíčivost, roste mezi prvními a kvete pak ještě velmi dlouho, stejně jako milovaný sléz maurský. Lichořeřišnice se rozloučí na konci října, sléz v teplém podzimu i na začátku prosince. V čem nám může pomoci?

Lichořeřišnice nesmí přijít do kontaktu s dřepčíky. V takovém případě z ní příliš nezbude. Osobně se mi osvědčilo zasít semínka do velkých květináčů. V případě návštěvy drobných černých broučků je na pár dní odnesu domů do bezpečí. A pak, je-li vzduch čistý, vrátím je na jejich původní místo.

Léčivá i chutná bylinka

Když začne růst, přidávám její jemně pálivé listy do salátů, květem pak dekoruji dorty a dezerty, limonády, polévky nebo snídaňové kaše. Taktéž z ní chystávám léčivou tinkturu, přednostně se jí však opravdu kochám. Stejně jako je impozantní květ, překvapí vás i semeno bylinky, které po opylení květu vyplyne v typickou třídílnou tobolku. I tu můžeme sbírat, přidávat do tinktur, salátů či polévek. Celá rostlina je totiž poživatelná a také velmi léčivá.

Co, kdy, jak sbíráme a uchováváme:

  • Sbíráme list, plod, semínko,
  • sběr provádíme po celé vegetační období, semena sbíráme po odkvětu rostliny,
  • bylinku zpracováváme na čaj, tinkturu, semeno lze nakládat.

Léčivé vlastnosti lichořeřišnice větší:

  • Má silný antibakteriální účinek, projevující se zejména při urologických problémech,
  • mírní zánět horních cest dýchacích, čelních dutin,
  • funguje jako první pomoc při chřipce, angíně, ale i nachlazení,
  • přináší úlevu při trávicích potížích,
  • léčí žaludeční vředy,
  • pomáhá při padání vlasů,
  • účinná při nákaze E-coli či salmonelóze,
  • tlumí migrény,
  • hojí zánět prostaty, vaječníku,
  • povzbuzuje imunitní systém.

Při jakých problémech pomáhá:

  • oslabený imunitní systém,
  • urologické záněty,
  • autoimunitní neduhy,
  • bakteriální nákaza,
  • výrazná ztráta vlasů.

Při užívání lichořeřišnice se nezjistily žádné nepříznivé účinky.

Lichořeřišnice v kuchyni

S lichořeřišnicí si opravdu vyhrajete, zejména jste-li esteticky založení a rádi zdobíte. Její květy jsou totiž takovým malým velkým uměleckým dílem, které dodá pokrmům šmrnc. Jejich konce můžete ponořit do rozpuštěné čokolády a celý kvítek položit na dort. Jelikož jsou barevné, skvěle doplní dezerty s pomeranči, limetkou, broskví či ananasem, limonádu s mátou, meduňkou či citrónovou trávou. Kvítky lichořeřišnice navíc nejsou jen ozdobou, ale i skvělou jedlou bylinou, kterou neváhejte ochutnat a sníst.

Rozhovor s karatistou a diabetikem Jakubem: Při karate mi senzor nepřekáží

Jakub bydlí s rodiči a mladší sestrou v Lomnici u Tišnova. V září nastupuje na čtyřleté gymnázium v Tišnově. Diabetes mu byl diagnostikován před ...

Nakládaná semena lichořeřišnice větší

Tuto lahůdku můžete servírovat jako zlatý hřeb večera, který jde ruku v ruce s dobrými sýry, pečeným masem a zeleninovými saláty. Díky své jedinečné chuti se stanou vítanou pochoutkou slavnostního stolu.

Suroviny:

  • 50 ml jablečného octa,
  • 2 polévkové lžíce himálajské soli,
  • 4 polévkové lžíce kokosového cukru,
  • 200 ml vody,
  • 4 hrsti čerstvých semen lichořeřišnice větší,
  • 2 snítky rozmarýnu lékařského,
  • 2 snítky tymiánu obecného,
  • 2 hřebíčky,
  • 4 kuličky barevného pepře.

Postup:

  1. Z octa, soli, cukru a vody uchystáme nálev, ve kterém povaříme semena lichořeřišnice.
  2. Následně je i s nálevem umístíme do vyvařené čisté sklenice, kterou doplníme o rozmarýn, tymián, hřebíček a pepř.
  3. Zavíčkujeme a zavařujeme 20 minut při 80 °C.

Tinktura z lichořeřišnice

Tinktura z lichořeřišnice velmi rychle zabírá zejména při zánětlivém onemocnění močového měchýře, dokonce i v chronickém, stále se vracejícím stavu, kdy již nezabírají ani antibiotika. Tady doporučuji kombinovat s urologickým čajem, např. s následujícím předpisem Dionýze Dugase, taktéž s brusinkami. A samozřejmě dostatečně pít, odpočívat a dopřát si několik dní v příjemném teple.
Zkuste si proto připravit vlastní tinkturu nebo čaj podle našich receptů, které vám určitě udělají dobře nejen na těle, ale i na duši.

Suroviny:

  • 10 květů,
  • 1 hrst listů a 30 semen lichořeřišnice větší,
  • 500 ml 50% pálenky

Postup:

  1. Listy, květy i semena nakrájíme nadrobno. Vložíme do láhve, zalijeme alkoholem.
  2. Macerujeme 6 týdnů při pokojové teplotě, v temnu.
  3. Po uplynutí doby tinkturu přecedíme, aplikujeme dle standardních postupů vždy kapku na kilogram tělesné váhy, výslednou dávku rozdělíme na tři díly a aplikujeme ráno, v poledne a večer. Nemáme-li ještě dostatečné množství semen, není při přípravě tinktury vůbec problém, když semínka do macerující se tinktury přidáváme postupně, vždy po odkvětu byliny.
  4. Tinktura je výtečná při urologických potížích, podporuje imunitní systém, urychluje léčbu bakteriálních nákaz. Chceme-li předcházet vypadávání vlasů, aplikujeme zevně, kdy ji vtíráme do vlasové pokožky.

Připravte si léčivou mastičku

Mast z lichořeřišnice pomáhá při léčbě pásového oparu, plísňových onemocnění kůže. Jak na to?

Suroviny:

  • 2 hrsti květu a listu lichořeřišnice větší,
  • 200 g kokosového oleje,
  • 30 g včelího vosku

Postup:

  1. Listy a květ nasekáme najemno, vložíme do roztopeného kokosového oleje, macerujeme zhruba 5 dní. Tu a tam zahřejeme.
  2. Poslední den zahřejeme naposledy, přecedíme a do masti vložíme kousky včelího vosku, které necháme rozpustit.
  3. Mast aplikujeme na kůži napadenou bakteriální a virovou infekcí, výtečně pomáhá při léčbě pásového oparu.
zuzana

Zuzana Švédová je nejen nutriční terapeutkou, ale i spisovatelkou. | zdroj: časopis DIAstyl, užito se svolením autorky Zuzany Švédové

Mgr. Zuzana Švédová, DiS.

Působí jako nutriční terapeutka se zálibou v byliny, bylinkové produkty, léčivý potenciál přírody, který povzbuzuje na těle i duchu. Také se věnuje publikační činnosti, kdy přispívá do různých novin a časopisů. Mimo jiné se zaměřuje na problematiku stravování při diabetu, sama se léčí s cukrovkou 1. typu. V nedávné době jí vyšly knihy Zdravou stravou proti únavě a Štědrý bylinářův rok. Je maminkou pětiletého syna, ráda cestuje, vaří a nahlíží do starých archivů, ze kterých čerpá inspiraci pro svou tvorbu.

Zdroj: časopis DIAstyl, autorizovaný text užitý v původním znění a se souhlasem autorky Mgr. Zuzany Švédové, DiS.

 

35780

Diskuze k článku