
Dětské knihy pro diabetiky budou bavit i rodiče. Dodají inspiraci a vnitřní sílu
Před lety byly brusinky víceméně výsadou svíčkové na smetaně. Dnes jejich obliba stoupá. Souvisí to i s výzkumy, které prokázaly, že drobné kuličky fungují díky vysokému obsahu antioxidantů jako ochranný štít proti různým zdravotním potížím – od infekcí močových cest až po prevenci rakoviny. Vědci navíc prokázali i schopnost extraktu z brusinek chránit před cukrovkou a kardiovaskulárními nemocemi.
Brusinky pocházejí z Jižní Ameriky a mají velmi dlouhou historii. Již celá staletí se používají jako potravina, přírodní barvivo i lék. Do Evropy brusinky doputovaly v 17. století. V 19. století se začaly pěstovat na farmách, což otevřelo dveře k jejich komerční produkci.
Brusinky se skládají především ze sacharidů a vlákniny. Jedná se především o jednoduché cukry, jako je sacharóza, glukóza a fruktóza. Zbytek tvoří nerozpustná vláknina, která prochází střevem prakticky neporušená. Brusinky obsahují také rozpustnou vlákninu. Z tohoto důvodu může nadměrná konzumace brusinek vyvolat zažívací potíže, jako je například průjem.
Kromě sacharidů a vlákniny jsou brusinky také zásobárnou několika vitaminů a minerálních látek, zejména vitaminu C, E, K1, manganu a mědi.
Vláknina je druh sacharidů, které se nacházejí především v ovoci, zelenině, celozrnných obilovinách a luštěninách. Kromě toho, že vláknina ...
Brusinky mají velmi vysoký obsah bioaktivních rostlinných sloučenin a antioxidantů, zejména flavonolových polyfenolů. Většina z nich se nachází ve slupce, v brusinkové šťávě je jich výrazně méně. Mezi polyfenoly obsažené v brusinkách patří:
Léčivá síla brusinek je známa odpradávna. Vědci provedli celou řadu výzkumů, které prokázaly léčivé účinky brusinek:
Pálení žáhy je nejčastějším příznakem gastroezofageální refluxní choroby (GERD). Mezi další příznaky GERD patří říhání, bolest na hrudi a kyselá ...
V rámci zcela nového výzkumu vědci zjistili, že extrakt z brusinek zlepšuje střevní mikrobiom a pomáhá předcházet chronickým onemocněním, jako jsou kardiovaskulární choroby a cukrovka. Vědci zaznamenali příznivé účinky již po čtyřech dnech užívání.
Výzkumný tým, v jehož čele stál Yves Desjardin, profesor na Univerzitě Laval v kanadské provincii Québec, prokázal, že polyfenoly a oligosacharidy obsažené v extraktu z brusinek posilují výskyt bakterií rodu Bifidobacterium, který je spojován se sníženým rizikem cukrovky a kardiometabolických onemocnění. „Za normálních okolností jsou tyto bakterie stimulovány konzumací vlákniny. Stejný účinek jsme pozorovali u brusinkového extraktu s téměř dvacetkrát nižší dávkou,“ uvedl Jacob Lessard-Lord, postdoktorand INAF.
Brusinkový extrakt stimuluje rovněž bakterii Akkermansia muciniphila, která hraje důležitou roli ve zdraví střevní sliznice, pomáhá snižovat zánět a posiluje střevní bariéru. To je obzvlášť zajímavé z hlediska snižování škodlivých účinků západní stravy.
„Západní strava mění mikrobiom, způsobuje záněty sliznice a narušuje integritu střevní bariéry, která hraje klíčovou roli při ochraně organismu před bakteriemi přítomnými ve střevě. Změna střevní bariéry pak umožňuje průchod lipopolysacharidů a je rozhodujícím faktorem při vzniku a progresi zánětu a metabolických onemocnění,“ vysvětlil Yves Desjardins. „Neustálý zánět, který je důsledkem přítomnosti lipopolysacharidů v těle, může vést k několika chronickým onemocněním, včetně cukrovky a kardiovaskulárních chorob,“ dodal.
Při zařazení do vyvážené stravy by extrakt z brusinek mohl modifikovat zánětlivou dráhu a zlepšit prognózu chronického onemocnění. Stimulací bakterií Akkermansia muciniphila a Bifidobacterium dochází k regeneraci mikrobioty a obnově protizánětlivého prostředí.
Výzkumný tým má nyní zájem prozkoumat dlouhodobé účinky extraktu. „Je slibné pozorovat příznivý účinek již po čtyřech dnech,“ vyjádřil nadšení Jacob Lessard-Lord. Studie byla publikována ve vědeckém časopise npj Biofilms & Microbiomes.
Zdroj: sciencedaily.com, dále dle textu
1539