Brokolice: Zelená hlava v kuchyni

Brokolice: Zelená hlava v kuchyni
Brokolice je velmi lehce stravitelná a vyznačuje se jemnou a lahodnou chutí. Zdroj: Shutterstock

Je to květák, není to květák? Vždyť to má zelenou barvu! Hlavou se honí, co to může být, a ona to brokolice. Tato superzdravá zelenina je blízce příbuzná květáku, ale obsahuje o 60 % více vitaminu C než květák. Její obliba v naší kuchyni v posledních letech neustále roste.

Tato jednoletá nebo víceletá zelenina patří do čeledi brukvovitých. Rostliny z čeledi brukvovitých se mezi sebou velmi dobře a snadno kříží, proto se můžeme setkat například i s bílou brokolicí. Běžně se ale brokolice vyznačuje výrazným zeleným až modrozeleným odstínem. Čím tmavší barvu brokolice má, ať už zelenou nebo modrozelenou, tím více vitamínů a minerálů obsahuje. Brokolice má tvar růžic, které jsou pevně uzavřené.

Běžně se pěstují dva základní druhy brokolice, a to květáková a výhonková. Je to plodina chladných období, nejlépe se jí daří při teplotě od 10 do 25 °C. Jejím prvními pěstiteli byli staří Římané (původně rostla tato rostlina divoce v oblasti Středozemního moře, s největší pravděpodobností na Apeninském poloostrově). Z Itálie se pak brokolice postupně šířila na sever Evropy. Nyní se pěstuje i v České republice. Z rostliny se sklízí nevyvinutá květenství, a to ručně. Každou hlávku je třeba odříznut tak, aby košťál a ostatní listy zůstaly na poli.

Sto let diabetické diety

Před objevením inzulinu byla dieta jediná „léčba“, která měla prodloužit dožití lidí s diabetem 1. typu alespoň o několik měsíců. 20. LÉTA – ...

Zázračné účinky nejen při hubnutí

Brokolici znali už naši dávní předkové, ale její přímo zázračné účinky začaly být objevovány teprve v nedávné době. Brokolice povzbuzuje látkovou výměnu ve všech buňkách a je tak vhodný pomocník při zbavování se přebytečných kilogramů. Navíc ochraňuje organismus před volnými radikály, toxickými a rakovinotvornými látkami, ale poskytuje i gastronomický zážitek.

Pro svůj vysoký obsah kyseliny listové (vitaminu B9) je brokolice velmi důležitá v těhotenství a v období před početím. Její dostatek redukuje riziko vzniku zdravotní vady v období prenatálního vývoje (rozštěpu páteře plodu). Vysoký podíl vlákniny v brokolici zlepšuje trávení, odstraňuje zácpu, pomáhá proti ochabnutí střev, posiluje epitelu sliznice střev a tím preventivně působí proti vážným střevním onemocněním.

Jak brokolici správně vařit?

Při nákupu si vybírejte jen nepoškozené růžičky beze skvrn. Zakoupenou brokolici zkonzumujte do 3 dnů, jinak žloutne a ztrácí důležité živiny.

Atraktivní, sytě zelenou barvu, si brokolice dokonale uchová při správném způsobu tepelné úpravy. Pokud se zelená zelenina (sem patří také např. kapusta) nechá příliš dlouhou dobu v horké vodě zbarví se do šedozelena. Proto by se měla vařit při vysoké teplotě krátce bez pokličky nebo v páře.

Brokolice je velmi lehce stravitelná a vyznačuje se jemnou a lahodnou chutí. Je vhodná i pro děti a často se využívá při různých redukčních nebo zdravotních dietách.

Tradice pečení perníčků: Zkuste ty z žitné mouky, které voní po medu a pochutná si na nich i diabetik

Energeticky náročné období Vánoc je možné překlenout bez starostí a obav z přibývání na váze nebo příliš vysokého cukru. Většinou stačí jenom ...

Věděli jste, že…

  • brokolice slouží jako skvělé zahušťovadlo. Uvařená a rozmixovaná dodá chuť i konzistenci polévkám, omáčkám nebo bramborové kaši. Hodí se i jako příloha k masu či rybě.
  • brokolice vydrží v ledničce 2 až 3 dny, ale dá si i zmrazit.
  • tuto zeleninu milují i naši domácí mazlíčci.
  • při zapékání brokolice je lepší použít sýry ementálského typu, z hlediska zdraví i chuti.
  • s ohledem na zachování cenných látek je vhodná úprava brokolice v páře, která trvá pouze pár minut.

Brokolice obsahuje:

  • Beta karoten
  • Vitamíny skupiny B – B1, B2, B9 – kyselinu listovou
  • Vitamin C
  • Vitamin E
  • Vitamin K
  • Železo (Fe)
  • Draslík (K)
  • Vápník (Ca)
  • Hořčík (Mg)
  • Selen (Se)
  • Síru (S)
  • Fosfor (P)
  • Měď (Cu)
  • Nikl (Ni)
  • Fluor (F)
  • Kobalt (Co)
  • Jód (J)
  • Vlákninu

Zdroj: časopis DIAstyl, autorizovaný článek užitý v původním znění a se souhlasem autorky MUDr. Mgr. Sylvie Špitálníkové, Ph.D.

 

 

3895

Diskuze k článku