Brokolice: Zdroj zdraví pro diabetiky. Chrání srdce, cévy a pomáhá proti rakovině

Brokolice: Zdroj zdraví pro diabetiky. Chrání srdce, cévy a pomáhá proti rakovině
Brokolice je skvělá pro diabetiky, chrání srdce i střeva Zdroj: Pexels

Je zelená jako brčál. A nejspíš je to právě její barva, co některé lidi od její konzumace odrazuje. Zatímco bělostný květák miluje prakticky každý, brokolice je odstrkována jako jeho chudá příbuzná. Zelená kráska přitom například, pokud jde o obsah karotenoidů, strčí květák hravě do kapsy. A navíc obsahuje látku sulforafan, která chrání před rakovinou a kardiovaskulárními onemocněními. Pojďte se podívat, proč by měli diabetici i nediabetici vzít brokolici určitě na milost!

Brokolice a květák jsou dva kultivary, jež patří ke stejnému druhu Brassica oleracea, který je bohatý na vitamín C a vlákninu. Brokolice spadá do skupiny italica, zatímco květák patří do skupiny botrytis. Rozdílů mezi nimi není mnoho – tím nejpatrnějším je barva. Brokolice tvoří zelené růžice, zatímco květák bílé. Dalším významným rozdílem je obsah karotenoidů. Na rozdíl od barvy, která je pouze vizuálním faktorem, převažuje vyšší množství karotenoidů v brokolici zdravotní mističku vah právě ve prospěch brokolice. Ale nejen to.

Historie brokolice

Brokolice byla vyšlechtěna, jak její latinský název napovídá, ve Středomoří. Znali ji již staří Římané a snad už od těch dob se traduje, že je zdraví prospěšná. K nám se tato zelenina dostala až začátkem 20. století. Nicméně ještě dlouho poté se u nás nevědělo, jak moc je tato zeleně zbarvená zelenina zdravá.

Zelená pro zdraví: Na střevní potíže, při menses i nachlazení

Brokolice má vysoký obsah hořčíku, který je nezbytný pro správnou funkci svalů a srdce, pro tvorbu hormonů a přenos nervových vzruchů.

Navíc obsahuje hodně vlákniny, takže má pozitivní vliv na trávicí ústrojí. Pomáhá proti ochabnutí střev a preventivně působí proti vážným střevním onemocněním.

Ženy by měly zvýšit konzumaci brokolice pro její obsah živin v období menses, kdy ztrácejí vždy mnoho železa.

Kromě hořčíku a vlákniny je brokolice významným zdrojem betakarotenu a vitamínu C, takže náš organismus chrání před nemocemi z nachlazení, které hrozí zejména v chladnějším období.

Chcete-li dokonale využít živin obsažených v brokolici, je potřeba konzumovat ji v kombinaci s potravinami obsahujícími biotin (vitamín H). Patří mezi ně například rajčata, neloupaná rýže, ořechy, špenát, luštěniny, hovězí maso, vejce či avokádo.

Buňky s ušima místo injekcí: Uvolňování inzulinu může spouštět píseň We Will Rock You od Queen

Cukrovka je stav, kdy tělo produkuje příliš málo inzulinu, případně ho neprodukuje vůbec. Diabetici jsou proto závislí na externím přísunu tohoto ...

Brokolice jako pomocník v boji proti rakovině i srdečním onemocněním

Brokolice je zelenina s vysokou nutriční hodnotou a je kromě vitaminů bohatá i na antioxidanty a protirakovinné látky. Mezi ně patří i sulforafan, který hraje klíčovou funkci v protirakovinném procesu, říká studie z roku 2023. Kromě protirakovinných účinků navíc sulforafan poskytuje významnou ochranu před celou řadou kardiovaskulárních a cévních onemocnění, včetně hypertenze, aterosklerózy a diabetických komplikací, jak prokázali vědci v rámci studie již v roce 2015.

Zmírňuje poškození organismu způsobené cukrovkou II. typu

Jedinci s cukrovkou, kteří se prozatím brokolici vyhýbali, by měli zbystřit. Vědci totiž opakovaně prokázali, že brokolice obsahuje látky, které jsou pro diabetiky vysoce prospěšné.

Ze studie (2022), která se zabývala potenciálním účinkem extraktu z brokolice, vyplývá, že vysoké dávky extraktu brání hyperglykemii a zmírňují poškození organismu z důvodu cukrovky II. typu. Tím vědci potvrdili závěry studie z roku 2016, v jejíchž závěrech se praví, že ethanolový extrakt z brokolice má jednoznačně antihyperglykemické vlastnosti, a také závěry studie z roku 2020, která rovněž prokázala antidiabetické účinky.

Dýňová semínka: Mlsání do jogurtu i krémových polévek. Pomohou při cukrovce i proti rakovině

Historie dýňových semínek se nejspíš začala psát v Mexiku před více než 7 500 lety. Celá řada dalších kultur později používala dýňová semínka k ...

Důležité je brokolici nevařit

Pokud se ale domníváte, že krémovou brokolicovou polévkou uděláte pro své zdraví maximum, pak se pletete. Samozřejmě si na ní pochutnáte, o tom není sporu. A rozhodně vám neuškodí. Jenže pokud chcete maximálně využít živin a zdraví prospěšných látek, které jsou v brokolici obsažené, neměli byste brokolici vařit.

Můžete ji například nalámat na drobné růžičky a naservírovat ji na talíř s čerstvě uvařenou zeleninovou polévkou, případně ji přidat do zeleninových salátů. A pokud máte pocit, že syrovou brokolici nepozřete, můžete ji připravit šetrně v páře, případně ji můžete blanšírovat, tj. na krátkou chvíli ponořit do vařicí vody.

Brokolice není zázračný lék, který by okamžitě vyléčil všechny neduhy, ale rozhodně patří mezi potraviny, které jsou pro naše tělo opravdu prospěšné. Proč tedy neudělat něco pro své zdraví?

Zdroje: celostnimedicina.cz, ncbi.nlm.nih.gov/9007711, online.lincoln.edu.my, mdpi.com, ncbi.nlm.nih.gov/4637098

3510

Diskuze k článku