Bramborový krém

Bramborový krém

Potřebujete: 600 g brambor, 1 cibule, 600 ml zeleninového vývaru, 200 ml smetany ke šlehání, 2 lžíce másla, 4 plátky slaniny, sůl, čerstvě mletý pepř, čerstvá pažitka

Polévky a brambory my Češi milujeme. Jak jinak si vysvětlit, že ročně v České republice spotřebujeme průměrně 70 kg brambor na osobu! Že jsme polévkoví, k tomu ani žádná čísla nepotřebujeme. Dáváme si polévky k obědu i večeři. V poslední době jsme si navíc oblíbili krémy, které lze umixovat takřka z jakékoliv zeleniny.

Recept pro 4 osoby.
1 porce obsahuje = 492,5 kcal,
tuky: 33,75 g, sacharidy: 38 g, bílkoviny: 9,25 g

Postup přípravy:

1. Na másle nechte zesklovatět nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájené oloupané brambory.

2. Zalijte vývarem, nechte provařit, dokud brambory nebudou měkké. Tyčovým mixérem rozmixujte dohladka.

3. Přidejte smetanu a nechte projít varem, poté osolte a opepřete dle chuti.

4. Servírujte s opečenými plátky slaniny a čerstvou pokrájenou pažitkou.

Tip: V receptu jsme použili Bio Vavřinec BIO Smetanu ke šlehání 30%, která letos získala ocenění Regionální potravina. Zvolit můžete i BOHEMILK trvanlivou smetanu ke šlehání 1 l (BOHEMILK, a.s.) nebo Smetanu ke šlehání od Moravia Lacto a.s., obě mají značku Klasa.

Zdroj: www.akademiekvality.cz

1541

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku