![Můj příběh: Přehlédla jsem obrovskou skvrnu na kůži, lymeskou boreliózu odhalila lékařka úplnou náhodou](https://www.diastyl.cz/wp-content/uploads/2023/08/Kliste-600x600.jpg)
Můj příběh: Přehlédla jsem obrovskou skvrnu na kůži, lymeskou boreliózu odhalila lékařka úplnou náhodou
Záplava modrofialových kuliček je nejen pastvou pro oči, ale i superpotravinou pro naše zdraví. Velikostí malé bobule mají velké účinky – jsou totiž doslova nabité živinami, takže do organismu dodají spoustu prospěšných látek. Navíc díky obsaženým antioxidantům bojují proti nejrůznějším obtížím, ať už jde o vysoký tlak, infekce močových cest, nebo cukrovku. Důvodů, proč si smlsnout na borůvkách je tedy mnohem víc, než jen zahnat chutě na sladké. Pojďte je společně s námi objevit. Možná budete překvapení, s čím vším vám borůvky pomohou.
Existují různé druhy borůvek, přičemž nejznámější jsou ty, které si trháme při procházkách v lese (Brusnice borůvka), nebo borůvky kanadské (Brusnice chocholičnatá), jež pěstujeme na našich zahradách, nebo je běžně zakoupíme v supermarketech. Svými účinky jsou podobné, i když borůvky lesní jsou přeci jen trochu bohatší na obsah antioxidantů.
Modré kuličky borůvek jsou přibližně z 85 % tvořeny vodou a ve 100 gramech je obsaženo přibližně 57 kalorií a 14,5 g sacharidů. Oproti nízkému množství kalorií jsou ale bohatým zdrojem vlákniny (2,4 g ve 100 g borůvek), vitamínů C, K a E, manganu, draslíku, vápníku, hořčíku, jakož i antioxidantů.
Co se týká antioxidantů, tedy látek, které chrání naše tělo před volnými radikály (= látky, které mohou poškozovat buňky a vést k předčasnému stárnutí i rozvoji různých onemocnění, jako je například i rakovina), předpokládá se, že borůvky patří bezi nejbohatší zdroje antioxidantů ze všech běžných druhů ovoce a zeleniny. Nejvýznamnějšími antioxidanty v borůvkách jsou flavonoidy ze skupiny polyfenolových antioxidantů. Z těchto flavonoidů jsou pak velmi významné zejména antokyany, které jsou odpovědné za většinu zdravotních přínosů, jež borůvky na náš organismus mají.
Jana pracuje v kanceláři, takže má sedavý způsob života, pohybu kromě procházek se psem nikdy moc nedala, a nějaké to kilo navíc by se u ní taky ...
Díky obsaženým látkám a zejména antioxidantům může mít konzumace borůvek řadu zdravotních přínosů. Zde jsou některé z nich:
Pravidelný příjem borůvek je podle vědců vázán na snížení krevního tlaku – v osmitýdenní studii obézních osob s vysokým rizikem srdečních onemocnění zaznamenali vědci 4–6% snížení krevního tlaku po každodenní konzumaci 50 gramů lyofilizovaných (mrazem sušených) borůvek. Podobné účinky borůvek pak byly zaznamenány i u žen, u kterých se vysoký krevní tlak projevil v důsledku menopauzy.
Bylo prokázáno, že antioxidanty v borůvkách snižují převládající rizikový faktor srdečních onemocnění tím, že zabraňují oxidativnímu poškození v důsledku „špatného“ LDL cholesterolu. Antioxidanty v borůvkách jsou totiž spojovány se sníženými hladinami oxidovaného LDL cholesterolu, který je zásadním faktorem v procesu onemocnění srdce. Pravidelná konzumace 50 g lyofilizovaných borůvek denně vedla během 8týdenního sledování obézních osob ke snížení oxidace LDL cholesterolu o 28 %.
Další skvělou zprávou je, že konzumace borůvek může předcházet i kardiovaskulárním onemocněním, zejména pak infarktům. Studie, která zkoumala více než 93 tisíc zdravotních sester, došla k závěru, že ty ženy, které měly největší příjem antokyanů, antioxidantů obsažených ve velkém množství v borůvkách, měly ve srovnání s těmi s nejnižším příjmem o 32 % nižší riziko srdečního infarktu.
Borůvky mohou prospět i vašemu mozku – respektive jeho správnému fungování, jakož i paměti. Zodpovědné jsou za to opět antioxidanty, které bojují proti oxidačnímu stresu, jenž může kromě jiného také urychlovat proces stárnutí mozku a zhoršovat jeho funkce. Studie na zvířatech prokázala zlepšení buněčné signalizace, při zkoumání na lidech pak vědci došli k závěru, že každodenní popíjení borůvkové džusu po dobu 12 týdnů vedlo ke zlepšení některých markerů souvisejících s funkcemi mozku. U starších osob pak bylo prokázáno, že konzumace borůvek, jakož i jahod, zpomaluje mentální stárnutí, a to až o 2,5 roku.
Co se týká samotného stárnutí, a to nejen mozku, i zde zaujímají borůvky důležitou roli, jelikož snižují poškození DNA, které je jedním z důvodů, proč stárneme. Během čtyřtýdenního zkoumání, během kterého účastníci popíjeli jeden litr borůvkovo-jablečné šťávy denně, došlo ke snížení oxidačního poškození DNA způsobeného volnými radikály o 20 %.
Obdobně jako brusinky jsou i borůvky prospěšné při infekcích močových cest, jelikož mohou zabránit určitým typům bakterií, jako je E. coli, aby se navázaly na stěnu vašeho močového měchýře.
Beran (21. března – 19. dubna) Milí Berani, silná energie Blíženců vás povzbuzuje k tomu, abyste objevovali své vášně a zaměřili se na aktivity, ...
Pokud se léčíte s diabetem, pak vás jistě potěší, že borůvky mají nízký glykemický index, a to GI 53. Stejně tak nízká je i jejich glykemická nálož (GL), která se pohybuje kolem 4.
Co je GI a GL
Glykemický index (GI) potravin vyjadřuje, jakou rychlostí daná potravina zvyšuje hladiny cukru v krvi, a to v porovnání s referenční potravinou, jíž bývá nejčastěji glukóza či bílý chléb. Měří se na škále od 1 do 100, a pokud má potravina nízký GI (tzn. GI nižší než 50), jako právě borůvky, pak má stabilní vliv na glykémii a nezpůsobuje velké výkyvy hladin cukru v krvi.
Glykemická nálož oproti glykemickému indexu zohledňuje i celkový obsah sacharidů v dané porci potraviny a vypočítává se tak, že se glykemický index GI vynásobí počtem gramů sacharidů a výsledné číslo se vydělí stem. Pro diabetiky jsou pak optimální potraviny s GL do 10.
Kromě nízkého GI a GL mají borůvky pro diabetiky ještě další přínosy. Jak už bylo zmíněno v úvodu, borůvky obsahují velké množství antokyanů, které mají příznivé účinky na zlepšení citlivosti na inzulín a metabolismus glukózy. Dobrou zprávou je, že tento efekt vykazují jak čerstvé plody, tak i takzvané lyofilizované neboli mrazem sušené borůvky. Studie provedená na obézních osobách s inzulinovou rezistencí zjistila výrazné zlepšení citlivosti na inzulin při konzumaci dvou borůvkových smoothies denně. Zlepšená citlivost na inzulín je pak dobrým výchozím bodem pro snížení rizika metabolického syndromu a rizika rozvoje diabetu 2. typu.
Další studie, která byla provedena na krysách, pak zjistila, že je prášek ze sušených borůvek schopen pomáhat s efektivním zpracováním glukózy, jakož i se snižováním množství břišního tuku, triglyceridů a cholesterolu. Zároveň jeho konzumace vedla také ke zlepšení glukózy nalačno a citlivosti na inzulín.
Borůvky by pak navíc mohly být také dobrým pomocníkem při hubnutí – konzumace ovoce (zejména bobulovin, jablek a hrušek) totiž může dle vědců vést ke ztrátě hmotnosti, a to z toho důvodu, že mají tyto druhy ovoce nízký obsah kalorií, ale vysoký obsah živin. Tím tak mohou dané osoby předcházet rozvoji diabetu 2. typu a celkově zlepšit své zdraví.
Jak je tedy patrné, borůvky opravdu mohou být nejen chutné, ale i prospěšné při různých zdravotních komplikacích – nejen při cukrovce.
Zdroje: diabetes.org.uk, healthline.com, verywellhealth.com, dále dle textu
1277