Boršč

Boršč

Potřebujete: 500g hovězího masa,500g vepřového masa,300g skopového masa,4 mrkve, 5 větších brambor,1 hlávku bílého zelí,1 papriku,1 cibuli,česnek dle chuti,100g špeku,1 velkou červenou řepu,150g rajského protlaku,máslo,bobkový list,4 kuličky nového koření,sůl,pepř,zakysanou smetanu

Recept pro 10 osob.
1 porce obsahuje = 500 kcal,
tuky: 32g, sacharidy: 25g, bílkoviny: 26g

Postup přípravy:

1.Hlavní ingrediencí každého boršče je červená řepa.Vaříte ji zvlášť v hrnci s vodou,nebo
ji můžete upéct v troubě zabalenou v alobalu.

2.V hrnci rozpustíte na drobné kostičky nakrájený špek a vložíte maso.Orestujete ze všech
stran.Zalijete vodou a uvaříte doměkka.Když máte maso s kostí,bude silnější vývar.Uvařené
maso vyjmete a nakrájíte na kostky.Vývar si přecedíte a odstraníte drobné kůstky,
které se uvolnily z masa.

3.Uvařenou červenou řepu oloupete a nastrouháte ji na struhadle s velkými slzičkami.
Nastrouhanou řepu dáte do samostatné nádoby a smícháte ji s rajským protlakem a společně
cca 15 minut podusíte.

3.Oloupete brambory,nakrájíte je na kostky a vhodíte do hrnce s vývarem,kde je uvaříte doměkka.
Mrkev oloupete,nastrouháte a předem ji na kousku másla osmahnete.Vhodíte ji též do vývaru k
bramborám.Vývar osolíte a přidáte všechno koření.Nakrouháte si čerstvé zelí a přidáte ho též
do vývaru.Pro chuť přidáte proužky papriky.Cibuli orestujete a přidáte ji též do vývaru.

4.Špek nakrájíte na drobné kostičky a necháte ho v pánvi rozpustit.Poté přidáte do polévky.
Vložíte všechno maso,červenou řepu,podle chuti přidáte česnek a společně povaříte.

5.Hotový boršč je dobré nechat odležet.Zvýrazní se tak jeho chuť a druhý den se stává ještě
lepší.Servírujete v hlubokých polévkových miskách a povrch boršče zdobíte kopečkem kysané
smetany.

Více receptů na www.diarecepty.cz.

1826

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku