Blahodárný vliv borůvek

Blahodárný vliv borůvek

Úžasné vlastnosti borůvek a jejich vliv na naše zdraví jsou oblíbeným předmětem výzkumů. V současné době probíhají hned dvě studie, které mají prokázat, že borůvky chrání před diabetem a srdečními chorobami a že mohou pomoci i při hubnutí.

V prvním výzkumu britští vědci sledují, jak konzumace borůvek pomáhá snižovat riziko onemocnění srdečními chorobami a diabetem 2. typu. Jak ovšem uvedl vedoucí studie profesor Aedin Cassidy, není jasné, proč konzumace borůvek nepřináší stejné zdravotní benefity všem. Je možné, že klíčovým faktorem může být rozdílné zpracovávání potravin a odlišný metabolismus jednotlivých konzumentů. Proto budou následovat další studie, které snad pomohou tyto nejasnosti objasnit.

Vyplatí se i při hubnutí

Ve druhé studii vědci zjistili, že sloučenina proanthocyanidin nacházející se v borůvkách ovlivňuje fyzickou aktivitu organismu. Tato sloučenina obsahuje polyfenoly i vlákna borůvky a výzkum provedený na myších ukázal, že její konzumace podporuje organismus ve zvýšené fyzické aktivitě a navíc zvyšuje pravděpodobnost ztráty hmotnosti.

Zdroj: www.diabetes.co.uk

1410

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku