Blahodárné účinky vitamínu K na naše srdce
Podle nové studie z Edith Cowan University (ECU) hrozí lidem, kteří konzumují velké množství vitamínu K, až o 34 % nižší riziko, že onemocní kardiovaskulární chorobou spojenou s aterosklerózou. Vědci analyzovali data od více než 50 000 lidí, kteří se za posledních 23 let zúčastnili dánské studie Danish Diet a Health. Zkoumali, zda u lidí, kteří konzumovali více potravin s obsahem vitamínu K, existovalo nižší riziko rozvoje kardiovaskulárního onemocnění v souvislosti s aterosklerózou (hromadění plaku v tepnách).
V potravinách, které běžně jíme, se přirozeně vyskytují dva typy vitamínu K. Vitamín K1 najdeme hlavně v zelené listové zelenině a zeleninových olejích, zatímco maso, vejce a fermentované potraviny – například sýr – obsahují vitamín K2.
Vědci zjistili, že u lidí s nejvyšším přísunem vitamínu K1 byla pravděpodobnost, že budou s kardiovaskulárním onemocněním souvisejícím s aterosklerózou hospitalizováni, o 21 % nižší. Co se týče vitamínu K2, riziko hospitalizace bylo nižší o 14 %.
Benefity konzumace vitamínu K
Výzkumníci nižší riziko zaznamenali u všech srdečních chorob spojených s aterosklerózou, zejména pak u onemocnění periferních tepen, kde bylo toto riziko nižší o 34 %.
Podle hlavní autorky studie Nicoly Bondonno z ECU tato zjištění naznačují, že větší konzumace vitamínu K může být důležitá v rámci ochrany před aterosklerózou a následným kardiovaskulárním onemocněním.
„Současná doporučení ohledně konzumace vitamínu K jsou obecně založena pouze na množství vitamínu K1, které bychom měli sníst, aby měla naše krev schopnost srážlivosti. Přibývá však stále více důkazů o tom, že zvýšený přísun vitamínu K nad rámec těchto doporučení, nás může ochránit před vznikem dalších onemocnění jako je ateroskleróza,“ vysvětluje Nicola Bondonno.
„Ačkoli k tomu, abychom plně porozuměli tomuto procesu, bude zapotřebí dalšího výzkumu, vitamín K, podle našeho názoru, zabraňuje hromadění vápníku v hlavních tepnách, které způsobuje zvápnění tepen. Naše zjištění ukazují na potenciálně důležitý vliv vitamínu K na toto nebezpečné onemocnění a dokazují, že zdravé stravování je klíčem k tomu, abychom rozvoji tohoto onemocnění zabránili. Proto je další výzkum zaměřený na účinky různých typů vitamínu K2 naší prioritou,“ dodává Nicola Bondonno.
Zdroj: medicalxpress.com
446
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný