Beta-glukany jsou oblíbenými prostředky pro dobrou imunitu, pomoci mohou také diabetikům

Beta-glukany jsou oblíbenými prostředky pro dobrou imunitu, pomoci mohou také diabetikům
Užívání beta-glukanů je doporučováno jako prevence vzniku cukrovky a pro dobrou stimulaci imunitního systému. Zdroj: Shutterstock

Beta-glukany jsou typem vlákniny, která si získala pozornost jako skvělý imunostimulant. Jejich pozitivní působení může být nápomocno také tehdy, pokud se léčíte s diabetem. Proč se o ně zajímat?

Beta-glukany patří mezi druhy rozpustné vlákniny. Hodí se hlavně k posilování organismu během chladných dnů. Strava bohatá na beta-glukany se uvádí jako prospěšná například v případě Alzheimerovy choroby a hypertenze.

Co jsou beta-glukany 

Beta-glukany (β-glukany) jsou rostlinné polysacharidy (dlouhé molekuly cukru), které se nacházejí především v buněčných stěnách bakterií, kvasnicích, obilných zrnech (ječmen, oves, žito), řasách a ve všech medicinálních houbách. Beta-glukan je jednou z klíčových složek buněčné stěny hub. Jeho délka a průměr se mohou u jednotlivých druhů velmi lišit. Většina beta-glukanů je považována za nestravitelné sacharidy (organické molekuly, jako jsou cukry, škrob nebo celulóza). Když se dostanou do trávicího systému, jsou fermentovány střevní flórou.

Vlastnosti beta-glukanů na bázi provedených studií

Podle publikovaných vědeckých důkazů jsou beta-glukany schopny například účinně bojovat proti bakteriálním infekcím, virům, parazitům atd. Působí také jako podpora biologické odezvy u imunitní reakce uživatele, čímž poskytují ochranný štít proti mnoha běžným onemocněním, například infekcím respiračního traktu. Vědci se zaobírali také jejich protirakovinným a antidiabetickým účinkem, působením na hladiny špatného cholesterolu v krvi, o tím, zda jsou schopny působit jako prevence kardiovaskulárních onemocnění či jako regulátory oxidativního stresu.

Beta-glukany podporují dobrou reakci imunitního systému na respirační infekce, pomáhají snižovat projevy nachlazení, snižují intenzitu příznaků, jako je bolest hlavy, bolest v krku a potíže s polykáním, chrapot, kašel, rýma a nekvalitní spánek v důsledku samotného nachlazení.

Beta-glukany prokázaly během studií svou účinnost při léčbě rakoviny, protože přispívají k tvorbě nových buněk po chemoterapii a radioterapii. Díky schopnosti udržovat dobře fungující činnost vylučovacího systému a přirozeného pohybu střev se uvádí jako vhodný potravinový doplněk pro omezení rizika rakoviny tlustého střeva. Obzvláště pak beta-glukany, které pochází z medicinální houby reishi. Všechny beta-glukany nemají stejně silné působení. Jejich účinnost se odvíjí od stavby řetězců, beta-glukany s rozvětvenými řetězci (pochází z hub a kvasinek) vykazují vyšší zdravotní benefity.

Do studie beta-glukanů, konkrétně těch ovesných, se pustili také čeští a slovenští vědci, kteří zkoumali jejich antioxidační aktivitu. Přišli na to, že vůbec největší sílu – z hlediska boje proti oxidativnímu stresu – měly beta-glukany získané z černého ovsa. Pozorovali navíc značné rozdíly v celkovém obsahu fenolů, beta-glukanů a antioxidantů mezi loupaným a neloupaným ovsem a také v jejich přítomnosti ve slupkách černého a žlutého ovsa.

Hořká okurka karela podporuje dobré zdraví, diabetici ji ocení pro její schopnost snižovat krevní cukr

Fytoterapeuté, lékaři tradičních medicín i výzkumníci objevují výhody hořké okurky. Může být dobrý sluha, ale zlý pán. Při užívání potravinových ...

Proč jsou zajímavé pro diabetiky

Diabetik by měl po beta-glukanech sáhnout z více dobrých důvodů. O to, jaké výsledky může mít jejich užívání, pokud se léčíte s cukrovkou, se zajímaly také vědecké studie. Co byste o nich měli vědět, pokud uvažujete o jejich pořízení?

  • Používají se jako alternativní doplněk v léčbě vysokého škodlivého cholesterolu v krvi a jako prevence rizika vzniku onemocnění kardiovaskulárního systému.
  • Konzumace potravin a potravinových doplňků bohatých na vlákninu, jako jsou beta-glukany, může pomoci podpořit stabilnější hladiny cukru v krvi, protože podporují pomalejší trávení a pomáhají tělu účinně kontrolovat její vzestup. Jejich konzumace po jídle může být pro diabetiky tudíž velmi prospěšná.
  • Působí jako prebiotikum, vyživuje střevní mikroflóru, čímž se aktivně podílí na zlepšení celkové imunitní odpovědi organismu a snížení výskytu zánětlivých reakcí v těle.
  • Beta-glukany oplývají výbornou antioxidační aktivitou, která je pro diabetiky důležitá právě kvůli boji s útoky volných radikálů, které přispívají ke vzniku zánětu. Vůbec největší antioxidační aktivita je uváděná u těch, které byly získány z ječmene.
  • O aktivitu beta-glukanů by se měli zajímat také sportovci, protože pomáhají podporovat zdravé imunitní funkce po namáhavém cvičení.
  • Beta-glukany působí v synergii s vitamínem C, proto se velmi hodí jako prevence respiračních onemocnění.

Důležité upozornění: Přestože jsou beta-glukany obecně považovány za bezpečný potravinový doplněk, je potřeba, aby se lidé, kteří jsou na diabetické medikaci, před jejich užíváním poradili s ošetřujícím lékařem, neboť mohou v kombinaci s farmaky vést k projevům hypoglykémie. Lidé na dietě s nízkým obsahem vlákniny by měli beta-glukan zařazovat do svého jídelníčku postupně. V ojedinělých případech mohou beta-glukany způsobit žaludeční nevolnost, nadýmání a plynatost, zejména pokud se užívají ve vysokých dávkách.

Zahoďte váhu, zbavíte se tak zbytečného stresu. Úspěšné hubnutí totiž není o kilech

U diabetiků není až tak důležité, kolik váží, ale to, zda hmotnost reprezentuje tuk, nebo naopak svaly. Pokud se úspěšně podaří nabrat svalovou ...

Potravinové zdroje beta-glukanů pro váš jídelníček

Beta-glukany můžete dostat do těla pomocí potravinového doplňku, který obsahuje větší koncentraci, než je množství, které lze získat z běžné stravy. Ale je dobré také vědět, v jakých potravinách je najdete i mimo obsah pilulek.

Některé jsou dobré pro zpestření každodenního jídelníčku, jiné se používají pro medicínské účely.

Najdete je v těchto potravinách:

  • Houby lví hříva, cordyceps, coriolus, reishi, shiitake, maitake, coprinus, polyporus.
  • Obiloviny jako ječmen, oves, žito, rýže.
  • Pokud nesnášíte lepek, nebo se chcete vyhýbat obilovinám, dobrým zdrojem beta-glukanů je i kukuřice.
  • Mořské řasy, které lze jíst například v chutných salátech.
  • Žampion mandlový, kterému se také říká sluneční houba či božská houba, případně se používá jeho latinský název agaricus (Agaricus Blazei Murill).
  • Dalšími zdroji beta-glukanů jsou čirok nebo také klasické droždí.

Zdroje: Sciencedirect.com, Pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, Healthyeating.sfgate.com, Frontiersin.org

2306

Diskuze k článku