Beránek z jáhel a vloček
Velikonoce jsou spjaty s lidovými tradicemi – V Čechách a na Moravě muži šlehají ženy pomlázkami pletenými z vrbového proutí proto, aby ženy byly stále mladé a krásné, za což si muži vykoledují malovaná vajíčka a jsou také pohoštěni některým z tradičních svátečních pokrmů. Ráda bych vám ukázala, že si i tato tradiční velikonoční jídla můžete připravit ve zdravější odlehčené verzi - upečte si například zdravého a chutného beránka z jáhel a vloček.
Energetická hodnota na 100 g: 251 kcal, 34 g sacharidů, 8 g bílkovin, 8 g tuků
Suroviny:
200 g jáhel, 300 ml kravského mléka do jáhel (použít můžete také rýžové, špaldové, ovesné nebo domácí mandlové), 350 g drcených ovesných vloček, 100 g čekankového sirupu, 50 g sušených švestek (nasekat najemno), 50 g najemno nasekaných vlašských ořechů, 250 ml kravského mléka do vloček, 2 polévkové lžíce oleje (rýžového), 2 žloutky, 2 bílky vyšlehané do tuhého sněhu, vanilka, kůra z bio citrónu, 2 špetky soli, trocha tuku a strouhaného kokosu na vymazání formy
Postup:
- Jáhly několikrát dobře propláchneme vařící vodou, abychom se zbavili jejich hořké chuti. Poté do nich nalejeme 300 ml mléka, osolíme je a přivedeme k varu.
- Jáhly vaříme asi 20 – 25 minut na mírné teplotě.
- Mezitím si dáme do misky vločky a zalejeme je 250 ml mléka. Směs zamícháme a necháme chvilku odstát.
- Troubu vyhřejme na 165 stupňů. Do změklých vloček vmícháme sirup, švestky, ořechy, olej a hotové jáhly, dále také žloutky, vanilku, kůru z citronu a nakonec sníh z bílků.
- Formu na beránka vymažeme tukem a vysypeme kokosem. Nalejeme do ní těsto a pečeme na 150 – 165 stupňů asi 45 – 50 minut.
- Po upečení beránka vyndáme z trouby a necháme jej chvilku odpočinou, díky tomu pak půjde lépe vyklopit z formy.
Pavla Janovská, DiS.
1149
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný