Batáty mají své místo i v redukčním jídelníčku. Vyzkoušejte je v receptu na slané lívance se slaninou a vejcem!
Batáty neboli sladké brambory zažívají v posledních letech obrovský boom – a je to dobře. Vyznavači zdravého životního stylu však mohli nabýt dojmu, že se jedná o nově vypěstovanou, zázračnou superpotravinu. Do Evropy však tuto plodinu přivezl již Kryštof Kolumbus při svém prvním návratu z Ameriky. Pojďte se s námi podívat na to, proč se batáty dostávají čím dál více do českých kuchyní a vyzkoušejte je v lívancích s vajíčkem, slaninou a javorovým sirupem.
Pro úplný začátek je potřeba říct, že batáty nejsou brambory, dokonce s nimi nemají ani žádný příbuzenský vztah. Ty totiž patří do čeledi svlačcovitých, které plodí tropická rostlina povijnice jedlá. Nutričně jsou na tom však batáty podobně jako právě brambory – a to jak po stránce energie, tak po stránce makroživin. Jediný rozdíl je ve vitamínech a množství vlákniny.
Benefity batátů
Tyto plodiny jsou k dostání s fialovou, červenou, oranžovou, žlutou nebo dokonce bílou slupkou. Najdete v nich hodně pektinu, který pomáhá zachytávat “špatný” cholesterol, ale také mnoho rozpustné vlákniny, která předchází zácpě a může snížit i riziko rakoviny tlustého střeva. Díky betakarotenu chrání batáty před srdečními chorobami a zároveň podporují zdravý imunitní systém. Batáty jednoznačně vedou v obsahu vitamínu A, který pomáhá udržet zdravé oči.
- Dále jsou bohaté na vitamíny C, B6, K a minerály, jako je hořčík, draslík a železo.
- Především červené a fialové varianty jsou bohaté na antioxidanty.
- Díky kyselině listové je ocení i těhotné ženy.
- Jsou vhodné k redukci hmotnosti.
- Obsahují méně škrobů a lépe se tráví.
- Mají nižší glykemický index a pomáhají stabilizovat hladinu cukru v krvi.
Červená řepa na talíři: Připravte si z ní zdravý a chutný boršč!
Červené řepě se od pradávna říká "elixír zdraví" a samozřejmě to má své důvody. Tato tmavě rudá, bulvovitá zelenina, s typicky zemitou chutí a ...
Jak správně batáty připravit?
Stejně jako brambory mohou být i výrazně sladší batáty zdraví prospěšnou přílohou, která má místo v každém redukčním jídelníčku. Při přípravě dbejte na to, abyste batáty při vaření, pokud je to možné, neloupali – zachováte tak jejich nutriční hodnoty (více vlákniny a betakarotenu). Můžete je péct i se slupkou v troubě, nebo vařit ve vodě. Smažením samozřejmě pohřbíte všechny jejich benefity.
TIP: Pokud vám nasládlá chuť batátů vadí, vyrovnejte ji přidáním citronové šťávy nebo jablečného octa.
Recept: Batátové lívance s vajíčkem, slaninou a javorovým sirupem
Batáty, jak už bylo zmíněno, jsou pro diabetiky více než vhodné. Tato varianta vám dovolí dokonce trochu zhřešit a dopřát si o víkendu ke snídani i pořádně vypečenou slaninu a javorový sirup. Uvidíte, že zajásá celá vaše rodina.
Suroviny:
- 150 g celozrnné špaldové mouky
- 150 g batátů
- 150 ml polotučného mléka
- 2 vejce
- 50 g másla
- 1/2 sáčku kypřicího prášku
- špetka skořice
- olej (olivový, kokosový)
- 150 g žervé
- 150 g polotučného tvarohu
- lisovaný česnek dle chuti
- citronová šťáva dle chuti
- javorový sirup (můžete vynechat, ale!)
- plátky anglické slaniny
- nasekaná čerstvá petržel dle chuti
- sůl, pepř dle chuti
Postup:
- Připravte si batáty tak, že je buď uvaříte v osolené vodě (se slupkou samozřejmě), nebo je upečete v troubě, se solí a kapkou olivového oleje, do měkka.
- Mezitím si oddělte žloutky od bílků a bílky vyšlehejte v tuhý sníh.
- Upečené nebo uvařené batáty rozmixujte do hladkého pyré společně s polovinou mléka (75 ml).
- V misce si pak smíchejte celozrnnou špaldovou mouku, kypřicí prášek, sůl, pepř a skořici. Přidejte žloutky a zbytek teplého mléka.
- Dále do misky k ostatním ingrediencím přendejte batátové pyré a rozpuštěné máslo.
- Nakonec zapracujte velmi opatrně i tuhý sníh.
- V jiné misce smíchejte žervé s tvarohem, česnekem, petrželí, solí, pepřem a s citronovou šťávou – vše podle chuti. Vložte do lednice a nechejte odležet.
- Horkou pánev potřete olejem (nejlépe kokosovým) a lívance usmažte dozlatova z obou stran.
- Na talíř si připravte dva usmažené lívance potřené žervé s tvarohem, navrch položte upečenou slaninu, můžete přidat i zastřené vejce a vše nakonec zalijte javorovým sirupem, který samozřejmě můžete vynechat, ale ochudili byste se o další stupeň lepší chuti.
TIP: Uděláte lépe, když slaninu upečete v troubě na pečicím papíře, nežli byste ji smažili na pánvi.
Dobrou chuť.
Zdroj: Mojezdravi, Medicin
4558