Batátová polévka s arašídy
Suroviny: 2 lžíce řepkového oleje, 1 a 1/2 šálku nasekané cibule, 1 lžíce utřeného česneku, 1 lžíce mletého čerstvého zázvoru, 4 lžičky červené kari pasty, 1 malá chilli paprička (zbavená semen), 500 g očištěných batátů, 3 hrnky vody, 3/4 hrnku nesolených arašídů, 1 hrnek kokosového mléka, 430 g bílých fazolí, 3/4 lžičky soli, velká špetka mletého pepře, 1/4 hrnku nasekaných lístků koriandru, 2 lžíce limetkové šťávy, 1/4 hrnku nesolených pražených dýňových semínek, 1 limetka (nakrájená na 6 dílků).
Recept pro 6 osob.
1 porce obsahuje = 345 kcal,
tuky: 19,4 g, sacharidy: 37,4 g, bílkoviny: 12,6 g
Postup přípravy:
1. Fazole použijte buď konzervované nebo si je předem namočte alespoň na 12 hodin a v neosolené vodě doměkka uvařte.
2. Zahřejte olej ve velkém hrnci na středním plameni. Přidejte nadrobno nasekanou cibuli a restujte za stálého míchání cca 4 minuty. Vmíchejte česnek,zázvor, kari pastu a najemno nasekanou chilli papričku a restujte za stálého míchání 1 minutu.
3. Vmíchejte očištěné a na kostičky nasekané batáty, přidejte vodu a přiveďte k varu. Zakryjte a na mírném plameni vařte,dokud nejsou sladké brambory měkké – asi 10 až 12 minut.
4. Polovinu polévky nalijte do mixéru a spolu s kokosovým mlékem a arašídy rozmixujte dohladka. Hladkou směs vraťte ke zbytku polévky, vmíchejte fazole, sůl a pepř, společně ohřejte. Odstavte z plamene, vmíchejte lístky koriandru a limetkovou šťávu.
Tip: Podávejte posypané nasekanými dýňovými semínky a ozdobené limetkovými klíny.
1209
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný