Bageterie vyšla diabetikům vstříc: uvádí množství sacharidů
Diabetici v Česku budou mít od prosince o něco jednodušší život při návštěvách restaurací. Síť bageterií Bageterie Boulevard na svých 37 ti pobočkách nabídne lidem s cukrovkou vhodné menu s informacemi o sacharidech.
„Správně zvolený jídelníček výrazně ovlivňuje průběh diabetu, a proto velmi vítám, že na české gastronomické scéně vznikl koncept přátelsky laděný vůči diabetikům,“ komentuje projekt MUDr. Jan Šoupal, PhD., diabetolog ze III. Interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze.
Konec nepřesných odhadů
Přesné informace o nutričních hodnotách a zejména obsahu sacharidů většina restaurací bohužel nenabízí. Pacienti s cukrovkou musí obsah sacharidů odhadovat a často se tak stane, že si aplikují nepřesnou dávku inzulinu.
,,Od svých 19 let se s diabetem potýkám na každodenní bázi. Je pro mne velmi složité přijít jen tak do restaurace a objednat si na co mám zrovna chuť. Zároveň mi je trapné se neustále vyptávat na nutriční hodnoty a pak na záchodě odhadovat jaký poměr inzulinu svému tělu dopřát. Proto jsem velmi ráda, že je v Česku konečně místo, kde mi podají kompletní informaci o složení vybraných pokrmů a dají mi tak prostor ke správnému výběru,“ vítá projekt Martina Vodičková, která s diabetem 1. typu bojuje již 7 let.
O potřebě restaurací přátelských vůči diabetikům ví své také paní Marečková, maminka 14letého Alberta, který má diabetes od 2 let: „V restauracích se stravujeme poměrně často a pochopitelně je pro nás velmi složité odhadovat, kolik které jídlo obsahuje sacharidů a zda si ho syn může bez starostí objednat. Fakt, že teď budeme znát u vybraných jídel přesné hodnoty pro nás znamená obrovské zjednodušení.“
Snad se přidají i další restaurace
,,Jsme velmi rádi, že jako první řetězec v Česku můžeme představit několik produktů, které jsou vstřícné vůči pacientům s diabetem a pomohou jim ke snadnějšímu výběru. Pro začátek jsme vybrali a označili deset produktů – tři snídaňové nabídky, dvě hlavní jídla v programu Fit calories, tři saláty a dvě bagety pečlivě vybrané nutriční specialistkou,” uvedla manažerka Baeterie Boulevard Martina Hájková. Tato jídla jsou speciálně označena známým modrým kruhem, symbolem diabetiků na celém světě, a pacienti je tak v menu snadno rozeznají.
“Lidé s diabetem se tak nebudou muset bát, že by v našich restauracích riskovali hyperglykemii nebo hypoglykemii, nemusí si nic složitě počítat a mohou si dát na co mají chuť. Doufáme, že tímto krokem povzbudíme k diabeticky přátelským krokům i další restaurační řetězce“, dodala Martina Hájková.
1539
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný