Bagel
Potřebujete: 270 g hladké mouky, 80 g celozrnné mouky, 270 ml vlažné vody, 5 g droždí, 3 lžíce melasy, špetku soli, 1 lžíci rostlinného oleje Podle chuti: například agávový sirup, kurkumu nebo mák na posypání
Postup:
1. Do mísy rozdrobte droždí, přidejte melasu, 100ml vlažné vody, zamíchejte a nechte vzejít kvásek. Pak přidejte zbytek vlažné vody a nakonec mouku a sůl.
2. Vypracujte hladké těsto. Jestliže je husté, můžete přidat ještě trošku vody. Z těsta vytvarujte čtyři koule a vložte je do mísy vymazané olejem. Zakryjte utěrkou a nechte je na teplém místě vykynout.
3. Troubu si předehřejte na 200 °C.
4. V malé misce si připravte trochu agávového sirupu se špetkou kurkumy.
5. Připravte si hrnec s vařící vodou.
6. Doprostřed vykynutého bochánku udělejte prstem namočeným v mouce důlek. Do vařící vody postupně vložte bagely, povařte je asi 30 sekund a obraťte.
7. Po další půl minutě bagely vyndejte a rozložte na plech na pečicí papír. Povrch těsta potřete agávovým sirupem s kurkumou a posypte mákem.
8. Pečte asi 30 minut, dokud nejsou bagely zlatavé a na poklep nezní dutě.
811
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný